Patroon Reiskussen

Eenvoudig
icon
Zelfgenaaide reiskussens

Beschrijving

Een dutje in de auto of in de trein is zonder kussen vaak wat oncomfortabel. Hoe handig is in zo'n geval een kussentje die je in de nek kunt leggen of aan de zijkant van je hoofd kunt plaatsen ter ondersteuning? Met onze naaihandleiding maak je in mum van tijd een fijn reiskussentje! Je kunt kiezen uit een brede en een smalle variant.

Tip: Onder de stap voor stap handleiding vind je een video-tutorial voor het maken van het reiskussen. Deze video is in het Duits, maar kan je vast en zeker verder helpen als je bij een stap even niet zeker weet of je het bij het juiste eind hebt.

Patroon voorbereiden
1/18

Patroon voorbereiden

Print de pagina's op ware grootte en knip de patroondelen uit met een papierschaar. Je kunt kiezen voor de afgebeelde variant of een smalle variant van het reiskussen. Verbind de patroondelen met elkaar door ze op de aangegeven markering op elkaar te leggen en aan elkaar te tapen of plakken.

Tip: Voor een kussen in kindergrootte kun je de afdrukgrootte van het patroon wijzigen naar 80%.

Knippen/snijden van de patroondelen
2/18

Knippen/snijden van de patroondelen

Leg het patroon op de stof en speld hem met speldnaalden vast. Het patroon is reeds voorzien van de naadtoeslag, dus je kunt gewoon langs de papierrand knippen. Knip het patroon 2x uit op de stofvouw van de stof.

Markeringen overdragen
3/18

Markeringen overdragen

Maak vervolgens met stofkrijt kleine markeringen op de stof op de plekken waar de drukknopen komen. Neem de markeringen links, rechts en in het midden over van het patroon.

Markeringen middenstuk
4/18

Markeringen middenstuk

Het middenstuk wordt verderop in de handleiding nog aan de inlegstof (Vlieseline) vastgestikt. Daarvoor markeer je aan de goede zijde van de stof in het midden een verticale lijn. Vervolgens maak je aan beide kanten van de lijn nog een lijn op een afstand van 3,5 cm. Gebruik hiervoor een lineaal en stofmarker/stofkrijt.

Dacron watten uitknippen
5/18

Dacron watten uitknippen

Knip het rechte patroondeel 1x uit Dacron 100 g en 1x uit Dacron 200 g. Wil je een dikker of juist minder dik middenstuk? Je kunt ook er ook voor kiezen om bijv. 1x 200 g Decron watten toe te voegen of 2x 200 g.

Dacron watten fixeren
6/18

Dacron watten fixeren

Spray de achterkanten van de middenstukken in met lijmspray. Leg dan de Dacron watten op de middestukken en druk het licht aan. Vervolgens even laten drogen.

Heb je geen lijmspray? Je kunt ook de vier hoekjes met een paar steken vaststikken aan de stof zodat de lagen goed op elkaar blijven liggen.

Color Snaps aanbrengen
7/18

Color Snaps aanbrengen

Breng de Color Snaps aan. Let er hierbij goed op dat je de juiste kant van de drukknopen op de juiste plek aanbrengt. Voor het aanbrengen van de Color Snaps kun je het best een Vario-tang gebruiken met de speciale Color Snaps opzetstukken.

Elastiekband op maat knippen
8/18

Elastiekband op maat knippen

Knip 2 stukken van 18 cm uit elastiekband.

Voorbereiding voor het naaien
9/18

Voorbereiding voor het naaien

Leg nu de beide kussendelen met de goede kanten op elkaar en speld de lagen aan elkaar vast met speldnaalden. Speld ook de 18 cm lange elastiekbanden vast op de plekken van de markeringen.

Draad voor keeropening
10/18

Draad voor keeropening

Tip: Rol ongeveer 25 cm extra uit van het boven- en onderdraad voordat je gaat naaien. Het draad kan je even later gebruiken voor het dichtnaaien van de keeropening.

Reiskussen naaien
11/18

Reiskussen naaien

Begin je naad aan een van de zijkanten, ter hoogte van één van de rechthoekige uiteinden en begin circa 1 cm binnenin het rechthoekige uiteinde met naaien, zoals ook te zien is op de foto. Laat daarbij ruimtes open bij de twee rechthoekige uiteinden. Deze uiteinden met extra toeslag dienen als keeropeningen om het kussen straks om te kunnen keren en netjes te kunnen sluiten.

Reiskussen naaien
12/18

Reiskussen naaien

Stik langs de lange buitenkant met 1,5 cm naadtoeslag het kussen samen. Vergeet niet aan het begin even extra achteruit te naaien voor een stevige naad.

Knipjes maken in naadtoeslag
13/18

Knipjes maken in naadtoeslag

Om de ronde vorm er na het omdraaien goed uit te laten komen, maak je kleine knipjes in de naadtoeslag.

Reiskussen omkeren
14/18

Reiskussen omkeren

Keer nu het kussen om met behulp van de keeropeningen.

Middenstuk doorstikken
15/18

Middenstuk doorstikken

Gebruik voor het doorstikken van het middenstuk de markeringen uit het patroon. Neem deze over op jouw stof en stik met een rechte steek.

Color Snaps aanbrengen
16/18

Color Snaps aanbrengen

Breng aan de boven- en onderkant van het middenstuk 2 Color Snaps aan. De positie hiervoor vind je terug op het naaipatroon. Aan de bovenkant breng je het zogeheten mannelijke deel van de Color Snaps aan en aan de onderkant het vrouwelijke deel. Voor het aanbrengen van de drukknoopjes kun je het beste de Variotang gebruiken met het de speciale opzetstukjes voor de Color Snaps.

Kussen vullen
17/18

Kussen vullen

Vul nu de beide kanten van het reiskussen met vulwatten, tot het kussen een voor jou aangename vulsterkte en volume heeft.

Keeropeningen sluiten
18/18

Keeropeningen sluiten

Naai de keeropeningen dicht met een blinde steek.

Klaar is jouw reiskussen!

Zelfgenaaid reiskussen
Info

Multifunctioneel in gebruik


Variant 1: Voor de bijrijder in de auto

Du kannst das Kissen mit dem Mittelteil um den Autogurt legen, dann die Druckknöpfe im Kissenteil zusammendrücken. Nun kannst du das Kissen bequem zwischen Schulter und Fenster/Autositz festklemmen


Variant 2: Als vlindervorm voor meer steun aan de zijkanten

Je kunt de drukknopen in het middenstuk dichtdrukken en het gevouwen middenstuk achter de nek leggen. Rechts en links heb je nu twee kussens voor comfortabel dutten. Je kunt het kussen zelfs zo gebruiken zonder de drukknopen samen te drukken.


Variant 3: Met extra neksteun

Druk de knopen in het kussengedeelte samen en plaats een lege plastic fles in de "buis" gevormde buis.

Stap voor stap video (in het Duits):