Patroon Pannenlap

Eenvoudig
icon
Pannenlap in hartvorm

Beschrijving

Koken en bakken is leuk, maar wie zich wel eens heeft verbrand aan een hete bakvorm, weet pannenlappen vast en zeker te waarderen. Pannenlappen hoeven echt niet altijd rond of vierkant te zijn. Een pannenlap kan ook prima een andere mooie vorm hebben. In onze naaihandleiding met gratis patroon laten we je zien hoe je een pannenlap in hartvorm kunt naaien. Een bijzonder schattig naai-idee voor moederdag of gewoon tussendoor voor een lieve vriendin die graag kookt of bakt. Veel plezier bij het maken van jouw pannenlap(pen)!

Patroon klaarmaken
1/16

Patroon klaarmaken

Print de patroondelen. In ons naaipatroon vind je twee patroondelen. Een patroondeel voor het grote hart die je pannenlap vormt en een patroondeel voor de grijpstukken. We hebben het patroon in twee groottes gemaakt. Een variant voor grote handen en een variant voor kleinere handen.

Stof knippen
2/16

Stof knippen

Het patroondeel voor het grote hart heb je tweemaal nodig en het patroondeel voor de grijpstukken viermaal.Het grote hart is symmetrisch en kan tweelagig op de stofvouw worden geknipt.

Stof knippen
3/16

Stof knippen

Het kleine patroondeel moet je zo uitknippen, dat je het patroondeel tweemaal gespiegeld tot je beschikking hebt. Daarvoor kann je de stof vierlagig (tweemaal op de stofvouw) neerleggen en zo alle patroondelen in één keer uitknippen.

Thermolam knippen
4/16

Thermolam knippen

Knip het grote hart 2x uit Thermolam. Thermolam heeft een fijne eigenschap: het is hittebestendig en heeft een middelmatig volume, waardoor de hitte over de Vlieseline wordt verspreid. Zo wordt jouw pannenlap straks hittebestendig!

Thermolam knippen
5/16

Thermolam knippen

Knip het grote hart bij door een halve centimeter van de rand weg te knippen. Hierdoor is een laag Thermolam iets kleiner en de verdere verwerking iets eenvoudiger.

Thermolam en buitenstof plaatseren
6/16

Thermolam en buitenstof plaatseren

Leg nu een groot hart met de goede kant naar onder, daarop leg je twee lagen Thermolam en daar weer bovenop het tweede stoffen hart met de goede kant naar boven. Gut feststecken oder mit Klammern fixieren. Goed vastpinnen of fixeren met stofklemmetjes.

Thermolam en buitenstof quilten
7/16

Thermolam en buitenstof quilten

Deze ´sandwich´ kan je naar wens quilten. Dit houdt in dat je in het hart verschillende lijnen stikt in een vorm naar wens. Je kunt bijvoorbeeld kleine hartjes stikken of je maakt een klassiek ruitenpatroon die je vast wel kent van pannenlappen. In onze variant hebben we het patroon van de stof gebruikt en langs rondjes van het patroon gestikt.

Kanten bijknippen
8/16

Kanten bijknippen

Wanneer de stoffen bij het quilten licht verschoven zijn, kun je dit nu nog herstellen door de kanten een beetje bij te knippen waardoor de randen weer precies gelijk aan elkaar zijn.

Biaisband toevoegen aan de grijpstukken
9/16

Biaisband toevoegen aan de grijpstukken

Werk nu de vier kleine patroondelen voor de grijpstukken af door biaisband toe te voegen aan de rechte zijdes.Leg hierbij de verkeerde kanten van de stof op elkaar. Vouw vervolgens het biaisband om de rand en pin het band aan de stofdelen vast. Stik het biaisband vlak langs de rand van het band en let er hierbij op dat je de bovenkant en de onderkant van de band treft en er geen losse, ongenaaide stukken ontstaan.

Patroondelen aan elkaar vast pinnen
10/16

Patroondelen aan elkaar vast pinnen

Nu kun je de delen samenvoegen. Leg de kleine delen op het grote hart op een manier dat de randen bij elkaar aanlsuiten. Pin de delen goed vast of fixeer het met klemmetjes. Dicht langs de kant stikken met een vrij grote, rechte steek.

Biaisband toevoegen aan de pannenlap
11/16

Biaisband toevoegen aan de pannenlap

Voeg biaisband langs de gehele buitenrand van het hart. Je kunt hierbij het beste beginnen bij een recht stuk en vanaf hier het biaisband vastspelden aan je pannenlap.

Biaisband toevoegen aan de pannenlap
12/16

Biaisband toevoegen aan de pannenlap

Het is van belang dat je het biaisband heel precies om de rand vouwt en goed vastspeldt op een manier waarbij de bovenkant en de onderkant van de biaisband worden vastgespeld.

Biaisband toevoegen aan de pannenlap
13/16

Biaisband toevoegen aan de pannenlap

In het midden van de bovenkant en onderkant moet je het biaisband een beetje dubbelklappen en vervolgens precies langs de kant leggen. Goed vastspelden!

Ophanglus maken
14/16

Ophanglus maken

Wil je jouw pannenlap ophangen? Dan kun je nog een ophanglus maken uit het biaisband en deze aan je pannenlap vastnaaien. Neem daarvoor een 8 cm lang stuk band. Vouw deze dubbel en stik het dubbelgevouwen band, langs de lange zijde, dichtbij de rand vast.

Pannenlap afwerken
15/16

Pannenlap afwerken

Plaats de ophanglus op de plek waar de uiteinden van je biaisband samenkomen op de pannenlap. Vervolgens het biaisband vastpinnen en stikken. Let er daarbij op dat je de onderkant en bovenkant van het band treft. Zorg ervoor dat bij het stikken van het biaisband geen vouwen in het band komen. Je kunt het beste langzaam naaien en de spelden stuk voor stuk verwijderen.

Pannenlap afwerken
16/16

Pannenlap afwerken

Klaar is jouw pannenlap! Wij konden niet stoppen en hebben gelijk nog meerdere varianten genaaid. Misschien heb jij ook nog andere stofcombinaties in gedachten?