Patroon Kindermuts

Eenvoudig
icon
Kindermuetze naehen

Beschrijving

Deze schattige kindermuts ziet er niet alleen suikerzoet uit, maar beschermt de kleine ook tegen kou en wind. Daarnaast is de muts in korte tijd genaaid en ook goed geschikt voor beginnende naai(st)ers!

Patroon kindermuts
1/5

Patroon klaarmaken

Print het patroon van de gewenste grootte:

  • Grootte 1: Baby, 40-45 cm hoofdomvang
  • Grootte 2: 1-3 jaar, 45-50 cm hoofdomvang
  • Grootte 3: 3-6 jaar, 50-53 cm hoofdomvang

Het controlevakje hoort 3cm x 3cm te zijn.

De naadtoeslag is niet in het patroon ingebegrepen. Wanneer je met je overlockmachine werkt, heb je een naadtoeslag nodig van ongeveer 6mm. Voor een naaimachine kun je het beste 1 cm rekenen voor de toeslag. Let op: Het deel voor de boord wordt op de stofvouw gelegd en uitgeknipt.

2x het boordstuk op de stofvouw uit boordstof knippen.

2x het mutsdeel uit tricot of sweatstof knippen.

Maak op de plek van de markeringen kleine knipjes in de naadtoeslag.

Boordstrook naaien
2/5

Boordstrook naaien

Neem een boordstuk en naai de lagen aan de korte open kant aan elkaar vast. Doe hetzelfde bij het tweede boordstuk. Leg de beide boordstukken met de goede kanten naar elkaar toe in elkaar en naai deze rondom langs de onderkant (de zijde met rondingen) aan elkaar vast. Keer het boorddeel om en strijk het zodat de ronde vormen goed naar voren komen.

Stolpplooi vastspelden
3/5

Stolpplooi vastspelden

Leg de mutsdelen beide met de goede kant van de stof naar boven. Leg nu bij beide stukken de buitenste markeringen op de middelste markering en speld dit vast.

Variant met voering: Herhaal bovenstaande voor de patroondelen uit voeringstof.

Muts stikken
4/5

Muts stikken

Stik de vouwen vast met een naadtoeslag van ongeveer 4mm, zoals te zien is op de foto. Leg vervolgens de mutsdelen met de goede kanten op elkaar en stik langs de delen langs de ronde zijde aan elkaar vast. Let er daarbij op dat de vouw en gemaakte knipjes van beide delen precies op elkaar liggen. Strijk de naadtoeslagen uit elkaar.

Variant met voeringstof: Laat een kleine keeropening vrij in de voeringstof.

Patroondelen samenstikken
5/5

Patroondelen samenstikken

Leg nu het boordstuk in het mutsdeel, met het open rechte stuk op een lijn met het rechte stuk van de muts. Hierbij liggen de goede kanten van de stof op elkaar. Let er hierbij op dat de naden van het boordstuk en het mutsdeel precies op elkaar liggen. Het Speld de delen aan elkaar vast. Het boordstuk moet hierbij een klein beetje uitgerekt worden, om de dele goed op elkaar te laten passen. Naai rondom langs de rand.

Variant met voeringstof: Speld de boordstof tussen de voering en stof voor de buitenzijde en naai in één keer aan elkaar vast. Vervolgens de muts omkeren door de keeropening en met de hand dichtnaaien.

Kindermütze fertig

Klaar is jouw muts!