Patroon etui zip-it

Eenvoudig
icon
etui zip-it

Beschrijving

Of je nu een leuke opberger nodig hebt voor school of voor al die kleine dingen die je als creatieveling bij je hebt, een etui is altijd handig. Het kleine tasje organiseert de chaos in de tas en is super praktisch. Door de extra rits kun je de etui vergroten of verkleinen, afhankelijk van hoeveel je kwijt wilt in de etui. Met dit patroon voor een etui laten we je stap voor stap zien hoe je een pennenzak naait van katoenen stoffen.

Dit heb je nodig:

Naaipatroon
Naaipatroon downloaden
katoenen stof
katoenen stof 0,3 m katoenen stof met motief Gecoate katoen
katoenen stof
katoenen stof 0,3m effen katoenen stof Popeline
Rits
Rits 0,7m rits per meter Rits op rol
Naaigaren
Naaigaren in een bijpassende kleur Naaigaren
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden
Stof uitknippen
1/15

Stof uitknippen

Knip het hoofddeel twee keer uit de katoenen stof in de stofvouw (zie patroon). Knip ook het voeringstuk twee keer in de stofvouw. Ook voor de zijdelen heb je twee stroken van de buitenstof nodig. Deze moeten de afmetingen 5 x 48 cm hebben. Daarnaast heb je een strook voeringstof nodig van 7 x 48 cm en een strook van 10 x 48 cm. Als laatste patroondeel heb je het kleine zijstuk twee keer nodig in de stofvouw van de buitenstof en twee keer in de stofvouw van de voeringstof. Knip vervolgens de rits in twee stukken. Een stuk moet 48 cm zijn (lengte van de zijdelen plus 2 cm) en het tweede stuk moet 22 cm zijn (lengte van de opening van de etui).

Zipper bevestigen
2/15

Zipper bevestigen

Open de korte rits een klein stukje en kort één zijde van de rits ietsjes in zodat je de zipper eerst aan een kant kan doorhalen en vervolgens aan de andere kant. Het is misschien even prielen, maar het kan echt! Nu kun je de rits sluiten (niet te ver).

Ritsuiteinden naaien
3/15

Ritsuiteinden naaien

De uiteinden uit de buitenstof en de voeringstof worden nu als een `sandwich´ op elkaar gelegd met de goede zijdes op elkaar en de rits in het midden. De rits moet ongeveer 1 cm uitsteken en de bovenkant van de rits met de zipper moet naar de buitenstof wijzen. Naai vervolgens met een naadtoeslag van 1 cm.

Ritsuiteinden naaien
4/15

Ritsuiteinden naaien

Herhaal de laatste stap aan het andere uiteinde van de rits. Als je wilt, kun je de rand ook dicht tegen de rand doorstikken. De rits en de mooie uiteinden van de rits zijn klaar!

Voering en buitenkant verbinden
5/15

Voering en buitenkant verbinden

Plaats vervolgens het etui patroondeel uit de buitenstof op de tafel, met de goede kant naar boven. De rits komt met de goede kant naar beneden op de bovenrand van de buitenstof. Het patroondeel uit de voeringstof wordt bovenop gelegd, met de goede kant naar beneden. Naai vervolgens langs de lange rand, bij voorkeur met een ritsvoetje. De naad moet 1,5 cm vanaf de rand van de stof beginnen en 1,5 cm vanaf de rand eindigen. Dit is belangrijk zodat je straks de etuidelen aan de zijkanten kunt naaien. Strijk vervolgens de naad die je zojuist hebt genaaid.

Voering en buitenkant verbinden
6/15

Voering en buitenkant verbinden

Voor de tweede zijde ga je op dezelfde manier te werk als in de eerste stap. Leg het etui patroondeel weer met de goede kant naar boven, rits met de goede kant naar beneden aan de bovenste rand van de buitenstof. Leg de voeringstof met de goede kant naar beneden en naai dan langs de lange rand, strijk de naad weer plat.

Zip-it zijkant
7/15

Zip-it zijkant

Plaats de rits met de tandjes naar beneden op de lange zijde van de smalle zijstrook van buitenstof. De rits moet aan beide kanten iets uitsteken. Leg vervolgens, met de goede kant naar beneden, de brede strook voeringstof er vlak bovenop en speld vast. Naai nu de rand met een naadtoeslag van 0,7 cm. Vouw beide delen weg van de rits en strijk.

Zip-it zijkant
8/15

Zip-it zijkant

Plaats nu het vrije deel van de brede strook voeringstof aan de andere kant van de rits. Leg vervolgens de tweede smalle strook uit buitenstof er bovenop en naai en strijk beide kanten. Eventueel kun je net zoals in de vorige stap de randen doorstikken. Zorg er dan voor dat alleen de buitenstof wordt meegenaaid. Als je nog geen zipper aan de rits hebt, moet je deze er nu weer aanrijgen, net als bij de korte rits.

zip-it zijdeel strijken
9/15

zip-it zijdeel strijken

Strijk nu het zijdeel mooi plat vanaf de verkeerde kant zodat de voeringstof mooi ligt.

Zijdeel (Buitenstof) aan zijkant naaien
10/15

Zijdeel (Buitenstof) aan zijkant naaien

Plaats het Zip-It zijdeel dat je zojuist hebt gemaakt op de kleine bovenste zijdelen met de goede kanten op elkaar en naai met een naadtoeslag van 1 cm. Vouw vervolgens de naadtoeslag in het bovenste zijdeel en stik de naad vanaf de goede kant vlak langs de rand door.

Zijdeel (Voeringstof) aan zijkant naaien
11/15

Zijdeel (Voeringstof) aan zijkant naaien

Plaats eveneens het zijdeel van voeringstof op het bovenste zijdeel van voeringstof en naai, met een kleine gemaakte vouw in het midden, met een naadtoeslag van 1 cm. Hier hoeft de naad niet dicht tegen de rand te worden doorgestikt.

Zijnaden naaien
12/15

Zijnaden naaien

Open de bovenste rits ongeveer 5 cm. Leg vervolgens de etui uit de buitenstof met de goede kanten op elkaar en de etui uit voeringstof met de goede kanten op elkaar, aanlsuitend op het zijdeel. Daarbij de zijkanten van de zijdelen meenemen. Begin nu met het hoofddeel uit de buitenstof en naai het hoofddeel aan elkaar van het korte ritsuiteinde tot het andere uiteinde met een naadtoeslag van 1 cm.

Zijnaden naaien
13/15

Zijnaden naaien

Ga op dezelfde manier te werk met de voering, laat alleen een opening van ca. 5 cm vrij onderaan in het midden.

Etui omkeren en sluiten
14/15

Etui omkeren en sluiten

Keer de etui om door de keeropening. Sluit vervolgens de keeropening met een blinde steek met de hand.

Klaar
15/15

Klaar

Je etui met het Zip-It zijdeel is klaar. Veel plezier!