Patroon babypakje

Zwaar
icon
Fleecepakje voor baby's

Beschrijving

Dit fleecepakje is ideaal voor de koudere dagen van het jaar. Kies een fleece stof in een kleur naar wens en combineer deze met een zachte tricot stof voor de voering. Voor een extra speels effect kun je een rits en stof voor de oortjes toevoegen in een contrasterende kleur, net als in het voorbeeld. Het babypakje is een fijn project voor naaisters met enige naaivervaring die wel zin hebben in een creatieve uitdaging! 

Hier kan je het patroon bekijken en downloaden:

Let op: Knip alle delen uit plus 1 cm naadtoeslag. Knip de oren uit met een toeslag van 5 mm. Voeg 2 cm naadtoeslag toe aan de ritsrand bij de voorste delen van buitenstof en voeringstof, evenals voor de twee voorranden. Neem de markeringen over.

Uit fleece: 2x voorkant, 2x achterkant, 2x capuchon zijkant, 1x capuchon midden, 2x oren, 2x mouwen

Uit tricot stof: 2x voering voorkant, 2x achterkant, 2x capuchon zijkant (daarvan 1x in tegengestelde richting), 2x mouwen (daarvan 1x in tegengestelde richting), 1x capuchon midden, 2x voorkant bies (daarvan 1x in tegengestelde richting), 2x enkelboorden 18 cm breed, 15 cm lang, 2x armboorden 15 cm breed, 12 cm lang

Uit viltrestje: 2 x Oor

 1. Naai de twee achterpanden van fleece aan elkaar, met de goede kanten op elkaar. De naadtoeslagen op voetjesbreedte doorstikken. Ga op dezelfde manier te werk voor de twee achterste delen van de voering
 2. Naai de fleece-voorzijden met de goede kanten op elkaar op elk van de fleece biezen. De naad doorstikken op de tricot stof op voetjesbreedte. Strijk de naadtoeslag voor de ritssluiting naar binnen (naar de achterkant van de stof). Leg vervolgens de twee voorzijden van fleece met de goede kanten op elkaar en sluit de middelste naad 3 cm vanaf het kruis.
 3. Herhaal voor de voeringdelen van de voorkant. Speld de rits met de goede kant op de goede kant van de goede zijde van het fleece. Begin met de kruisnaad tot aan de halslijn, op de gestreken rand. De tanden wijzen naar de tricotbies. Let op: naai hier de rits door slechts één laag stof.
 4. Sluit de zijnaden van het fleecepakje en het pakje uit de voering, met de goede kanten op elkaar.
 5. Naai de mouwen uit fleece en voeringstof met de goede kanten op elkaar en strijk de naden. Naai de mouwen van fleece aan de armsgaten van fleece en stik zeop voetjesbreedte door. Bevestig ook de mouwen uit voeringstof aan het pakje van de voeringstof.
 6. Sluit vervolgens de kruisnaden van de fleece- en voeringoverall met de goede kanten op elkaar van het ene voeteneinde naar het andere. De naden middenvoor en middenachter van de overall moeten op één lijn liggen. Let op: laat een keeropening open in de kruisnaad van het pakje uit de voering.
 7. Speld het voorste deel van de voering met de goede kanten op elkaar op de ritssluiting op het voorste deel van fleece en naai vast. Draai de voering vervolgens naar binnen en strijk de voering die op de ritssluiting is genaaid, weg van de ritssluiting richting de voeringdelen aan de voorkant. Speld de randen van de voorkant ui fleece en de tricotbies dicht bij de tanden van de rits vast op het voorste deel en naai door alle lagen op voetjesbreedte.
 8. Vouw de enkel- en armboorden in de lengte dubbel, strijk ze en vouw ze open. Sluit de zijnaden en vouw ze dan weer dubbel. Naai de enkel- en armboorden aan het fleecepak, met de goede kanten naar elkaar toe. Daarbij rek je de boorden licht uit. Het pakje van fleece en pakje voor de voering in elkaar steken met de verkeerde kanten van de stof naar elkaar toe. Trek de arm- en beenboorden zo door de opening dat de boorden met de goede kanten aan de voering vastgenaaid kunnen worden. Sluit de keeropening.
 9. Naai een vilten oor en een fleece oor aan elkaar, met de goede kanten op elkaar en laat de onderkant open. Keer de oren om, strijk de randen en vorm de oren een beetje, d.w.z. vouw de onderkant een beetje en schuif deze met de goede kanten op elkaar in de gleuf van het zijgedeelte van de capuchon, waarbij de naadtoeslag aan de zijkant van de capuchon vrij blijft. Sluit de gleuf op 3 à 4 mm afstand, pak je oor vast en laat de naad aan het einde van de gleuf als een coupenaad in de zijkant van de capuchon lopen.
 10. Naai de zijkanten van de capouchon uit fleece met de goede kanten op elkaar aan het middenstuk. Strijk de naadtoeslag in het middenstuk en stik deze door op voetjesbreedte. Herhaal voor de voering van de capuchon. Naai de fleece capuchon en de voering capuchon met de goede kanten op elkaar aan elkaar vast en laat de hals open. Vouw de capuchon zo naar beneden dat het tricot 1 cm uit de fleece capuchon steekt langs de capuchonopening.
 11. Speld vervolgens de fleece capuchon met de goede kanten op elkaar op het pakje en naai deze door beide lagen van het pak. Neem hierbij ook de rits mee. Nu de naadtoeslag bij de tricotvoering van de capuchon 1 cm omslaan en de voering met de goede kanten op elkaar naaien tot aan de halslijn. Keer het pakje om.
 12. Stik vervolgens de opening van de capuchon en de rits een voetbreedte van buitenaf door.

Heb jij nog nooit een rits aangenaaid?


Bekijk de stap voor stap video (in het Duits):