Overige vlekken verwijderen

Overige vlekken verwijderen

Vaak ben je er niet snel genoeg bij en heb je alweer een nieuwe vlek in je kleren. Vervelend, maar het is niet het einde van de wereld. Veel vlekken zijn in een simpele handomdraai weer te verwijderen.

Bloedvlekken verwijderen

Spoel een verse bloedvlek uit met KOUD water, niet met warm water. Een vlek die niet meer te verwijderen is met koud water kun je laten weken in badje van water met zout. Ook kun je witte tandpasta op de vlek smeren, even in laten trekken en uitspoelen met lauwwarm water.

Jodiumvlekken verwijderen

Wanneer na het behandelen van een wondje wat jodium is achtergebleven op kleding, is dat natuurlijk ergerlijk. Jodium laat namelijk lelijke, roodbruine vlekken achter. Een vitamine c bruistablet kan de oplossing zijn! Pak een schaaltje en vul deze met water. Laat het vitamine c pilletje oplossen in het water en dompel de vlek onder in het gemaakte vitamine-c badje. Laat enige tijd inwerken en spoel uit met lauwwarm water. Vervolgens kun je de stof wassen zoals je normaal ook doet. Bij hardnekkige jodiumvlekken kan meermaals herhalen van de behandeling een oplossing bieden!

Kauwgomvlekken

Kauwgom kan je het eenvoudigste verwijderen wanneer de kauwgom hard is. Om niet dagenlang te hoeven wachten, kun je het kledingstuk met de vlek het beste in de vriezer stoppen. Na een paar uurtjes kun je de kauwgom er met een mesje afschrapen. Vlekken van kauwgomresten zijn ook te verwijderen met een kloddertje pindakaas. Pindakaas kan wel aardig wat olie bevatten, maar door de stof vervolgens in de wasmachine te wassen, is ook de pindakaas volledig verdwenen.

Roestvlekken verwijderen

Om roestvlekken te verwijderen maak je een papje van citroensap en ongeveer 1 eetlepel zout. Wrijf de roestvlek in met het middeltje en laat het ongeveer een uur intrekken. Vervolgens kun je het uitspoelen met koud water en de stof wassen zoals je de stof normaal gesproken ook wast. Heb je geen citroensap in huis? Je kunt het citroensap vervangen door azijn. Belangrijk is dat het zuur is. Door het zuur, kun je de vlek verwijderen.

Schoensmeervlekken verwijderen

Schoensmeervlekken kunnen het beste verwijderd wanneer deze opgedroogd zijn. Zo kun je de vlek grootendeels wegkrabben. Eventuele vlekresten kun je verwijderen door de vlek te deppen met wasbenzine. Vervolgens spoel je de vlek goed uit met koud water en kun je de stof in de wasmachine stoppen. Een andere truuc is de vlek in te smeren met tandpasta en vervolgens met een borstel in te wrijven. Even in laten trekken en met koud water uitspoelen.

Teervlekken verwijderen

Verwijder het teer door dit met een schoon mesje van de stof te krabben. De vlek kun je vervolgens insmeren met boter of met glycerine. Dit laat je enkele uren inwerken en vervolgens spoel je het uit met water. Daarna kun je de stof was zoals je gewend bent.

Urinevlekken verwijderen

Huisdierbezitters weten vast en zeker wat voor doordringende geur een urinevlek kan hebben. Daarom ben je er het liefst zo snel mogelijk bij om de vlek te verwijderen. Laat een urinevlek kort weken in citroensap om de sterkste geur te verwijderen. Vervolgens kun je de stof wassen zoals je normaal ook doet. Is de vlek vervolgen nog te zien? Dan kun je de vlek behandelen met een mengsel uit soda en water en aansluitend de urinevlek met azijn spoelen. Tipje voor kattenbezitters: Wanneer jouw kat ergens in huis heeft gepiest, ga dan niet in de weer met azijn. De geur van azijn kan katten ertoe verleiden om nogmaals op dezelfde plek te gaan piesen. Bij de dierenwinkel kun je speciale reinigingsmiddelen vinden op basis van feromoon.

Wasvlekken/Kaarsvet verwijderen

Wasvlekken kunnen het beste verwijderd worden met behulp van een strijkijzer. Leg meerdere lagen keukenpapier of papieren zakdoekjes op de de wasvlek en ga er met het strijkijzer overheen, waardoor het vet in het papier trekt. Let er wel op dat je het strijkijzer niet te lang stilhoudt op dezelfde plek en ga voorzichtig te werk! Voor stoffen die heet gewassen kunnen worden, kun je je een hoop moeite besparen en de stof wassen bij een temperatuur van 60 graden of hoger. De stof komt dan zonder vlekken weer uit de wasmachine!

Zweetvlekken verwijderen

Zweetvlekken kunnen vanwege de samenstelling van zweet erg lastig te verwijderen zijn. Een normale wasbeurt is vaak niet voldoende. Behandel de vlekken daarom voor het wassen door deze in een mengsel te leggen azijn en water. Laat de stof enkele uren weken in het mengsel met azijn en was de stof vervolgens in de wasmachine. Je kunt hierbij een speciale vlekkenverwijderaar toevoegen in het waspoederlaadje. Nog een tip: Vervang azijn door baking soda (die uit de orange verpakking) en laat de stof hier enige tijd in weken.