Natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen

Je bent graag in de natuur en wilt ook je naaiprojecten met hoogwaardige natuurlijke materialen realiseren? Lees hier meer over natuurlijke stoffen en begin meteen met naaien. Jouw zomermoment met een leuk boek aan het water en een zelfgenaaid T-shirt van linnen of katoen staat zo niks meer in de weg!

Linnen

Linnen

Linnen is een natuurvezel van de stelen van het oude gewas vlas. Vlas heeft lichtblauwe vijftandige bloemen en is 60 tot 100 cm hoog. Wanneer het vlas wordt geoogst, wordt het uit de grond getrokken, inclusief de wortels, en in bundels gedroogd. De stelen worden gebroken om de vezel te verwijderen. Deze worden gesponnen tot garen en geweven tot linnenstof in het weefproces. Linnen koelt aangenaam af en is duurzaam.

Langs hier voor de stoffen

Zuiver katoen

Zuiver katoen

Katoen is een plantenvezel van de katoenplant. De rijpe gele bloemen vormen na ongeveer 50 dagen capsule-achtige vruchten. De capsules barsten open en vormen witte zaadharen, die als pluizige watjes aan de plant hangen. Na de oogst worden ze in balen geperst. De balen worden vervolgens meerdere malen gereinigd om andere plantenresten en te korte vezels te verwijderen. De lange vezels worden gesponnen tot garen en verwerkt tot katoenen textiel. Katoen is ademend en slijtvast.

Langs hier voor de stoffen

Zijde

Zijde

Zijde is een dierlijke natuurvezel, die wordt verkregen uit de cocon van de zijdevlinder. De rupsen van dit geslacht voeden zich voornamelijk met moerbeibladeren en beginnen hun cocon te spinnen als ze 10 cm groot zijn. Uit een enkele, zelfgeproduceerde draad vormt de rups de stevig gelijmde cocon met zijdelijm (bast). De draad van een onvernietigde cocon kan tot 3 km lang zijn. Om de zijdevezel te kunnen extraheren, wordt de buitenste laag van de cocon gekamd. Vervolgens wordt de ruwe zijde afgewikkeld en gekookt in zeepwater om de bast van de draden te verwijderen en de typische glans te verkrijgen. Zijde is warmteregulerend en kreukvrij.

Langs hier voor de stoffen

Scheerwol

Scheerwol

De term scheerwol wordt gebruikt om vezels te beschrijven die afkomstig zijn van de huid van levende schapen. Een schaap moet zo geschoren worden dat het een samenhangend stuk wolvacht oplevert. Na de daaropvolgende reiniging wordt de wol gekamd en losgemaakt. De resulterende garenbundels worden dan gesponnen en kunnen worden geverfd. Tijdens het weven wordt de uiteindelijke scheerwol voor textiel geproduceerd. Het materiaal is zelfreinigend, isolerend en ademend.

Langs hier voor de stoffen