Mondkapje naaien

Eenvoudig
Mondkapje naaien

Beschrijving

Een mondkapje naaien is heel eenvoudig en zo gepiept! Een stoffen mondkapje beschermt je niet 100% tegen virussen, maar het kan wel het risico op druppelinfectie voor anderen helpen verminderen. Op deze manier kun je de mensen om jou heen beschermen en helpen een verspreiding van virussen en bacteriën te verminderen. Onze instructies voor het naaien van een mondkapje zijn heel eenvoudig en ideaal voor beginners. Voor dit mondkapje heb je geen patroon nodig. Je hoeft slechts een vierkant uit te knippen om van start te kunnen gaan met het naaien van jouw mondkapje! Het genaaide model ziet er zo op het eerste gezicht misschien erg rechthoekig uit, maar door het naaien van de vouwen ontstaat bij het dragen over de neus de juiste vorm. Wil je weten welke stoffen geschikt zijn? Meer info vind je op onze pagina stoffen voor mondkapjes.

Mondkapje stof uitknippen
1/9

Uitknippen

Knip een stuk stof uit van 22x22 cm. Wil je betere bescherming? Dan kun je ervoor kiezen om 2 stukken van 22x22 cm uit te knippen en deze samen te naaien, zodat jouw masker uit twee lagen stof bestaat.

Bovenrand stikken
2/9

Bovenrand stikken

Vouw de bovenste rand voor jouw masker 2x 1cm om naar de achterkant en strijk de vouwen. Voeg je een neusbeugel aan jouw masker toe? Dan kun je deze nu tussen de gemaakte vouw plaatsen. Speld vast en naai vlak langs de binnenste rand met een rechte steek. Let er hierbij goed op dat je de neusbeugel niet raakt met je naald!

Onderrand stikken
3/9

Onderrand stikken

Vouw nu de onderste rand 2x 1 cm om naar binnen en strijk de gemaakte vouwen. Speld vast en naai ook hier vlak langs de rand van de omslag vast met een rechte steek.

Vouwen maken
4/9

Vouwen maken

Maak nu drie vouwen in de lengte van het masker, zoals op de foto is afgebeeld. Dit is in het begin misschien even klungelen, maar na een paar maskers heb je vast en zeker de smaak te pakken! Strijk de gemaakte vouwen.

Vouwen stikken
5/9

Vouwen stikken

Voordat je verder gaat met het stikken van de zijkanten, kun je het beste alleen het stukje bij de vouwen stikken vlak langs de rand. Zo blijven jouw vouwen mooi recht bij het afwerken van de zijkanten.

Zijkanten stikken
6/9

Zijkanten stikken

Vouw de zijkanten beide 2x 1cm om naar binnen en strijk de vouwen. Speld vast en stik vlak langs de rand van de vouw vast. Het stuk tussen de rand en de naad moet nog breed genoeg zijn voor het elastiek.

Elastieken doorhalen
7/9

Elastieken doorhalen

Knip 2 stukken elastiek van ong. 30 cm (benodigde lengte kan per persoon verschillen) en haal de stukken elastiek met behulp van een veiligheidsspeld door de tunnels die je in de vorige stap hebt gecreëerd aan beide zijkanten.

Elastiek vastknopen
8/9

Elastiek vastknopen

Knoop de uiteinden van de elastieken goed vast en trek extra aan zodat je zeker weet dat ze niet losschieten.

Bijna klaar alweer!
9/9

Bijna klaar alweer!

Schuif de gemaakte knoopjes tussen de stoflagen zodat je de knopen niet meer kunt zien. Klaar is jouw mandkapje! Maak jij er nog een? Je kunt vast en zeker nog iemand blij maken met een zelfgemaakt mondkapje!