Makramé Plantenhanger maken

Eenvoudig
Macramé plantenhanger tutorial

Beschrijving

Een macramé plantenhanger maken kan je eenvoudig zelf met onze stap voor stap tutorial! Creëer nu ook een nieuwe blikvanger voor in huis, tuin of op het balkon. Hier laten we je twee verschillende varianten zien voor macramé plantenhangers. Een met eenvoudige knopen en een met een meer uitgebreide kruisknoop. Probeer maar eens beide tutorials voor de macramé plantenhanger uit, dan heb je nog meer variatie in je bloemdecoratie!

Instructies voor een macramé plantenhanger met eenvoudige knopen

Draden afknippen
1/5

Draden afknippen

Knip de volgende draadlengtes af voor deze macramé hangmand

  • Vier draden met een lengte van 2 meter
  • Twee draden met een lengte van 1 meter
Wikkelknopen maken
2/5

Wikkelknopen maken

Haal de lange stukken door een metalen ring of houten ring. Het midden van de draden valt op de ring, waardoor de uiteinden gelijklang zijn. We maken nu een wikkelknoop direct onder de ring. Pak een ​​kort draad en leg het ene uiteinde naast de ring. Maak met het uiteinde een lus, wijzend naar onderen. Deze lus moet iets langer zijn dan de gewenste lengte van de wikkelknoop.

Wikkelknopen maken

Wikkelknopen maken

Leg de lus bovenop de lange draden, net onder de ring en begin het korte draad (van de lus) strak om de lus en de andere draden te wikkelen. Doe dit tot de gewenste lengte of totdat je het einde van de draad bereikt. De onderkant van de lus moet nog zichtbaar zijn.

Wikkelknopen maken

Wikkelknopen maken

Het uiteinde van het draad haal je door de lus en vervolgens trek je hard aan het uiteinde van het draad aan de bovenkant. Hierdoor wordt het onderste uiteinde van het lint in de knoop getrokken. Nu kun je de draad aan de bovenkant afknippen.

Eerste knopenrij leggen
3/5

Eerste knopenrij leggen

Verdeel nu de acht draden in vier paren en maak een eenvoudige knoop bij elk paar 20 cm onder de wikkelknoop.

Tweede en derde knopenrij leggen
4/5

Tweede en derde knopenrij leggen

Laat weer een opening van 20 cm over. Dit keer wordt één draad van draadpaar 1 en 2 aan elkaar geknoopt. Ga verder in dezelfde stijl voor paren 2 en 3, 3 en 4, en 4 en 1.

We doen hetzelfde nog een keer 10 cm dieper.

Wikkelknopen maken
5/5

Wikkelknopen maken

Aan de onderkant maken we weer een wikkelknoop om alle strengen om de hangende mand te sluiten.

Knip alle draden onderaan op dezelfde lengte en je eerste plantenhanger is klaar! Eventueel kun je voordat je de onderkanten afknipt nog kralen toevoegen ter versiering en vervolgens een knoop toevoegen.

Instructies voor een macramé plantenhanger met kruisknopen

Draden afknippen
1/6

Draden afknippen

Knip de volgende draadlengtes af voor deze macramé hangmand

  • Acht draden van elk 2,5 meter lang
  • Twee draden van elk 1,5 meter lang
Wikkelknopen maken
2/6

Wikkelknopen maken

Haal de lange stukken door een metalen ring of houten ring. Het midden van de draden valt op de ring, waardoor de uiteinden gelijklang zijn. We maken nu een wikkelknoop direct onder de ring.

Wikkelknoop maken

Pak een ​​kort draad en leg het ene uiteinde naast de ring. Maak met het uiteinde een lus, wijzend naar onderen. Deze lus moet iets langer zijn dan de gewenste lengte van de wikkelknoop.Leg de lus bovenop de lange draden, net onder de ring en begin het korte draad (van de lus) strak om de lus en de andere draden te wikkelen. Doe dit tot de gewenste lengte of totdat je het einde van de draad bereikt. De onderkant van de lus moet nog zichtbaar zijn.

Wikkelknoop maken

Het uiteinde van het draad haal je door de lus en vervolgens trek je hard aan het uiteinde van het draad aan de bovenkant. Hierdoor wordt het onderste uiteinde van het lint in de knoop getrokken.

Wikkelknoop maken

Nu kun je de draad aan de bovenkant afknippen.

Eerste knopenrij leggen
3/6

Eerste knopenrij leggen

Verdeel nu de 16 draden in acht paren en maak een eenvoudige knoop bij elk paar 20 cm onder de wikkelknoop.

Tweede knopenrij leggen
4/6

Tweede knopenrij leggen

We leggen nu een kruisknoop 10 cm onder de eenvoudige knoop. Hiervoor hebben we steeds vier draden nodig, dus worden twee paar aan elkaar geknoopt. De twee middelste draden liggen gestrekt naar onderen - dit zijn de draagdraden.

Tweede knopenrij leggen

De buitenste draden (werkdraden) worden in een krakelingvorm om de middelste draagdraden gewikkeld. Hiervoor leg je één werkdraad over de middelste draden, leg je de andere werkdraad onder de middelste draden en de trek je vervolgens de uiteinden van de werkdraden door de lussen. Het uiteinde van de rechter werkdraad gaat door de lus van de linker werkdraad en het uiteinde van de linker werkdraad door de lus van de rechter werkdraad.

Tweede knopenrij leggen

Herhaal de kruisknoop vier keer. Schuif de afzonderlijke knopen altijd naar elkaar toe en trek de draden strak.

Tweede knopenrij leggen

Herhaal deze stap voor de andere paren draden, zodat je vier draden krijgt. Zorg ervoor dat de knopen altijd op dezelfde hoogte beginnen.

Derde knopenrij leggen
5/6

Derde knopenrij leggen

Nog eens 10 cm onder de kruisknoop leggen we nu weer een simpele knoop. Om dit te doen, worden altijd twee strengen van twee aangrenzende strengen aan elkaar geknoopt. Dus knoop streng 1 met streng 2, streng 2 en 3, streng 3 en 4, en streng 4 met 1.

Wikkelknoop maken
6/6

Wikkelknoop maken

Aan de onderkant worden alle draden weer verbonden met een wikkelknoop. Knip vervolgens de draden op dezelfde lengte en rafel ze uit als je dit mooi vindt.

Zet nu een bloempot in het midden, bovenop de onderste wikkelknoop en hang jouw plantenhanger op!

Bekijk beide tutorials in de video (in het Duits)