Leren haken

Leren haken

Stap voor stap leren haken - je kan het!

Heb je alle benodigdheden voor jouw eerste project in huis en wil je leren haken vanaf de opzetlus tot aan een dubbel stokje? Op deze pagina beginnen we met de opzetlus. Vervolgens gaan we verder met de meest voorkomende technieken, zodat jij straks goed voorbereid aan jouw eerste haakproject kunt beginnen. Voordat je van start gaat, even een belangrijke tip: maak het gezellig! Haken moet natuurlijk wel een hobby worden of zijn. Dus zet een fijn muziekje op, schenk wat in voor jezelf, doe er een hapje bij en neem plaats op je lievelingsplek. Zo, nu kan je echt beginnen met leren haken!

Opzetlus

Een haakproject gaat vrijwel altijd van start met een opzetlus. De opzetlus is heel eenvoudig en ziet er op foto’s altijd ingewikkelder uit dan het eigenlijk is, laat je dus niet van de wijs maken.

Opzetlus Stap 1
1/4

Stap 1

Probeer het garen maar eens net zo vast te houden als op de foto. Je klemt het garen lichtjes onder de pink en wijsvinger, wikkelt het om de middel- en wijsvinger en laat het uiteinde naar rechts vallen.

Opzetlus Stap 2
2/4

Stap 2

Sprijd je wijsvinger en middelvinger. Grijp het linker garen, haal jouw haaknaald erdoor en haal nu met de naald het linker garen door de voorste (rechter) halen.

Opzetlus Stap 3
3/4

Stap 3

Nu moet het er zo uit zien. Trek vervolgens het garen aan zodat je hetzelfde ziet als op de volgende foto.

Opzetlus haken stap 4
4/4

Stap 4

Nu kun je het garen zo aantrekken dat een lus ontstaat die losjes om jouw haaknaald ligt. Trek de lus niet te strak aan om te voorkomen dat je er straks amper de naald kunt doorhalen.

Ben je linkshandig? Dan kan het zijn dat het voor jou makkelijker gaat wanneer je de haaknaald in de linkerhand houdt. Ga hier gerust even aan het testen om uit te vinden wat voor jou het prettigste werkt. Dit geldt ook voor de volgende stappen.