Kinderjurkje naaien

Medium
icon
Kinderjurkje naaien

Beschrijving

Dit schattige jurkje is ideaal voor zonnige lentedagen! Met deze handleiding uit het boek "Alles Jersey - Kinderkleidung" van Lissi Wilbat wordt het maken van kleding voor kinderen heel eenvoudig gemaakt. Het patroon voor dit jurkje kun je gratis downloaden en bevat de maten 56-98. Let op: De naadtoeslag is nog niet in het patroon verwerkt. Veel plezier gewenst bij het naaien van de kinderjurk!

Knippen:

  • Voorkant 1x uitknippen op de stofvouw
  • Achterkant 1x op de stofvouw uitknippen
  • Beleg voor de voorkant en de achterkant 1x uitknippen op de stofvouw
  • Eventueel de belegdelen ook 1x uit Vlieseline knippen voor extra versteviging
  • Mouwen 2x in tegengestelde richting uitknippen


Beleg
1/16

Beleg

De belegdelen versterken de halslijn en de knoopsluiting op de schouders. Als de versteviging iets stabieler moet zijn, kun je de belegdelen verstevigen met Vlieseline en het op de juiste manier opstrijken. Speld vervolgens het belegdeel voor de achterkand vast een de achterkant van jouw jurk met de goede kanten naar elkaar toe.

Beleg vastnaaien
2/16

Beleg vastnaaien

Stik nu de bovenste rand vast met een rechte steek.

Naadtoeslag bijknippen
3/16

Naadtoeslag bijknippen

Knip de naadtoeslag bij de halslijn terug. Knip de naadtoeslag diagonaal af in de hoeken tussen de halslijn en schouderlijn en zorg ervoor dat je de naad niet raakt. De naadtoeslag kan op de schouders en op de armsgaten zo blijven, omdat je hier geen afronding of hoek hebt, hindert de extra stof niet bij het keren van het project.

Strijk de belegdelen
4/16

Strijk de belegdelen

Klap het beleg om naar de achterzijde van de stof van de jurk. De hoeken met een hoekvormer of andere tool mooi vormen. Heb je hiervoor geen speciale tool? Gebruik dan bijvoorbeeld de achterkant van een potlood om de hoeken beter in vorm te krijgen.

Beleg voorkant
5/16

Beleg voorkant

Ook bij de voorkant naai je het belegdeel vast met een drievoudige rechte steek, knipt de naadtoeslag bij de halslijn en knipt de hoeken terug. Klap ook hier vervolgens het beleg naar de achterkant van de stof. Nu kun je de voor- en achterkant nog strijken om de vorm nog even iets mooier te krijgen.

Beleg voorkant
6/16

Beleg voorkant

Naai vervolgens rondom de onderrand van de belegdelen met een drievoudige rechte steek. Kies een draadkleur die past bij de hoofdstof, niet persé eentje die past bij de stof van de belegdelen. De zoom moet zo min mogelijk zichtbaar zijn aan de voorkant van de jurk. De zijranden hoeven niet te worden genaaid, ze worden later vastgenaaid met de mouwnaad.

Drukknopen achterkant
7/16

Drukknopen achterkant

Tijd om de drukknopen aan de achterkant te plaatsen. Gebruik hier de drukknopdeeltjes met het `steeltje`. Op beide schouders komen twee drukknoopjes. Zorg dat je deze aan beide kanten op dezelfde plek aanbrengt en op minstens twee centimeter afstand van de mouwen (zodat je geen problemen krijgt bij het aannaaien van de mouwen).

Drukknopen achterkant
8/16

Drukknopen achterkant

Leg de achterkant zo op de voorkant dat de schouders elkaar raken en elkaar enigszins overlappen. De markering van de schouderlijn aan de achterkant ontmoet de rand van de voorkant. Het gebied waar beide delen elkaar overlappen, wordt de knopenrand. De achterkant ligt hierbij op de voorkant.

Drukknopen voorkant
9/16

Drukknopen voorkant

Door even hard de steeltjes van de drukknopen op de voorkant te drukken, maak je een afdruk die je kunt gebruiken voor het aanbrengen van de andere kant van de knoopjes op de voorkant. Breng de knoopjes aan en fixeer de overlappende delen van de knooprand binnen de naadtoeslag met een paar losse steken om het aannaaien van de mouwen te vergemakkelijken.

Mouwen aannaaien
10/16

Mouwen aannaaien

Speld de mouwen gelijkmatig vast aan armgat met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Stik de mouwen met een overlocknaad vast. Den Ärmel rechts auf rechts gleichmäßig in die Armkugel stecken. Den Ärmel mit einer Versäuberungsnaht annähen. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je de naadtoeslagen kortknippen na het naaien van de naad.

Zijkant en mouwen sluiten
11/16

Zijkant en mouwen sluiten

Leg het jurkje met de goede kanten op elkaar. Let er hierbij op dat de naden van de voorkant en achterkant precies op elkaar komen te liggen. Speld de zijkanten en de onderkant van de mouwen aan elkaar vast. Stik de naden met een overlocknaad of zigzaksteek.

Naai de onderste randen vast
12/16

Naai de onderste randen vast

Sluit de drukknopen, de jurk is nu bijna af. Om het meteen aan te trekken, hoeven alleen de arm- en zoomranden nog te worden afgewerkt. Klaar voor de eindsprint?

Randen afwerken
13/16

Randen afwerken

Werk de rand van de jurk netjes af met een overlock- of zigzagsteek. Vouw vervolgens de zoom gelijkmatig volgens de gekozen zoomtoeslag en speld deze vast. Strijk de rand. Vervolgens met een rekbare steek, b.v. een zigzagsteek of dubbele rechte steek met gebruik van een tweelingnaald de rand stikken.

Mouwen afwerken
14/16

Mouwen afwerken

Nu alleen de mouwen nog! Vouw de randen gelijkmatig om naar binnen en strijk de randen.

Mouwranden stikken
15/16

Mouwranden stikken

Stik de randen vast met een stretchsteek (zigzag of rechte naad met een tweelingnaald).

Afwerken
16/16

Afwerken

Werk de draaduiteindes netjes weg en keer het jurkje om zodat de goede kant van de stof tevoorschijn komt.


Klaar!

Buch Vorschlag

"Alles Jersey"

Nog veel meer handleidingen vind je in het boek "Alles Jersey - Kinderkleidung" van Lissi Wilbat. (ISBN 978-3-86355-607-5)

© EMF/Lissi Wilbat