Helmcover naaien

Medium
icon
Helmcover naaien

Beschrijving

Eenvoudig, stijlvol en praktisch - naai een helmhoes! De helmhoes is genaaid van waterafstotende regenjasstof en is daarom een ​​praktische metgezel voor het fietsen. Met de grappige drakentanden is jouw kind zeker een blikvanger en ziet niemand hem of haar over het hoofd. Onze Tip: Naai de drakentanden van de helmhoes met reflecterende stoffen. Het ziet er niet alleen cool uit, maar is ook nog eens veiliger in het verkeer.

Helmhoes uitknippen
1/12

Helmhoes uitknippen

Print het patroon uit, plak de delen aan elkaar en knip het uit. De volgende delen heb je nodig uit stof:

2x deel 1 van buitenstof (1x op maat uitknippen)

2x deel 2 van buitenstof (1x op maat uitknippen)

2x drakentanden van reflecterende stof (1x op maat uitknippen)

2x drakentanden uit Vlieseline (op maat knippen aan de kleefzijde; 1x in tegenovergestelde richtiging uitknippen)

Knipjes overdragen
2/12

Knipjes overdragen

Breng de markeringen voor knipjes die in het patroon zijn getekend over en maak de knipjes binnen de naadtoegave van jouw patroondelen.

Vlieseline opstrijken
3/12

Vlieseline opstrijken

Strijk de Vlieseline op de achterkant van de drakentanden-stof.

Drakentanden aan elkaar naaien
4/12

Drakentanden aan elkaar naaien

Leg de twee karteldelen met de goede kanten op elkaar en naai de buitenrand met de uitsteeksels aan elkaar met een rechte steek. De onderrand blijft open.

Naadtoeslag bijknippen
5/12

Naadtoeslag bijknippen

Om ervoor te zorgen dat de tanden na het keren beter vormen, knip je de naadtoegave tussen de tanden tot net voor de naad en knip je ook de naadtoegave ter hoogte van de tanden in.

Drakenpunten aannaaien
6/12

Drakenpunten aannaaien

Draai de tanden en vorm alle hoeken mooi door ze licht aan te drukken. Plaats vervolgens het drakentanden-deel op de lange rand van deel 2. De kartels liggen op de goede kant van de stof en de open rand wijst naar boven, naar de rechte rand. De eerder gemaakte knipjes helpen je nu bij het positioneren. Naai de drakentanden daar met een hulpnaad binnen de naadtoegave vast.

Reflecterende banden opnaaien
7/12

Reflecterende banden opnaaien

Als je wilt, kun je een reflecterende band op de gebogen kant van patroondeel 2 naaien. Knip de lengte af die je hiervoor nodig hebt. Vouw vervolgens het band dubbel zodat de lange randen op elkaar liggen. Met de open kant plaats je het band nu het op de gebogen rand van deel 2 en naai je deze daar binnen de naadtoegave vast met een rechte steek.

Naai patroondelen 2 aan elkaar
8/12

Naai patroondelen 2 aan elkaar

Leg nu beide patroondelen 2 met de goede kanten op elkaar zodat de uitsteeksels in het midden liggen. Naai beide stukken aan elkaar langs de rechte rand met een rechte steek.

Zijkanten aannaaien
9/12

Zijkanten aannaaien

Nu worden de zijkanten van de helmhoes vastgenaaid. Neem deel 1 en plaats deze op het middendeel met de goede kanten op elkaar. Hierbij liggen de knipjes op elkaar. Stik nu de ronde rand met een rechte steek. Doe hetzelfde voor de andere zijkant van de helmhoes.

Naai een trekkoord
10/12

Naai een trekkoord

Als alle delen voor de helmhoes aan elkaar zijn genaaid, kun je eventueel uitstekende dingen aan de onderkant afknippen en verwerken. Vouw vervolgens de onderkant 2cm rondom naar binnen, speld alles vast en zet de rand vast met een rechte steek, zodat er een tunnel ontstaat. Laat een kleine opening vrij tussen het begin en het einde van de naad zodat we het elastiek nog kunnen doorrijgen.

Elastiek doorrijgen
11/12

Elastiek doorrijgen

Rijg nu het elastiek door de zojuist genaaide tunnel met behulp van een veiligheidsspeld. Als je eenmaal rondom bent, knoop je beide uiteinden aan elkaar en trek je de knoop in de tunnel. Naai tot slot de kleine opening met de hand dicht.


Klaar!
12/12

Klaar!

Je zelfgenaaide helmhoes in drakendesign is klaar. Je kunt de hoes naar wens variëren, met verschillende kleuren stoffen, met en zonder reflecterende tape en, voor volwassenen, zelfs zonder drakenpunten.

Bekijk de hele tutorial in de video (in het Duits):