Groente- en Fruitvlekken verwijderen

Groente- en fruitvlekken verwijderen

Fruit en groente zijn gezond, maar ze kunnen deels lelijke en hardnekkige vlekken op je kleren achterlaten. Lees hier hoe je verschillende fruit- en groentevlekken weer uit je textiel kunt verwijderen.

Bessen- & bramenvlekken verwijderen

Voor de meeste katoenen stoffen geldt dat je de vlek met kokend water kunt spoelen. Gaat het om een andere stof? Dompel de vlek dan onder in azijn. Laat dit inwerken en spoel uit met lauwwarm water. Vervolgens kun je de stof wassen zoals gewoonlijk. Zie je de vlek nog steeds? Dan heb je nog twee opties: Je kunt de vlek insmeren met een witte tandpasta of met karnemelk. Je hebt vast en zeker wel één van beide in huis. Wrijf de vlek goed in en laat even inwerken. Vervolgens goed uitspoelen met lauwwarm water en laten drogen.

Fruitvlekken verwijderen

Verse fruitvlekken zijn vrij eenvoudig te verwijderen. Een beetje heet water over de stof gieten doet vaak al wonderen. Is de vlek dan echter nog zichtbaar? Gebruik dan een beetje citroensap of azijn om de vlek mee schoon te deppen. Ook galzeep is een mogelijkheid om een fruitvlek te verdwijnen. Dit smeer je op de stof, laat je een paar minuutjes (tot een uur bij sterk contrasterende vlekken) inweken en vervolgens spoel je de vlek met lauwwarm water.

Groentevlekken verwijderen

Groentevlekken kan je in de meeste gevallen al doen verdwijnen door de vlek vóór het wassen te bedekken met een fijnwasmiddel en dit even in te laten werken. Bij hardnekkige, rode vlekken kun je het beste wat citroensap gebruiken om de vlek te laten weken en vervolgens schoon te spoelen met warm water. Bij groene groentevlekken kies je voor alcohol of spiritus wanneer de vlek na het wassen nog niet verdwenen is. Test altijd even op een minder goed zichtbaar stukje stof of jouw stof niet verkleurd.

Spinazievlekken verwijderen

Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt een rauwe aardappel gebruiken voor het verwijderen van een spinazievlek. Snijd de aardappel doormidden en wrijf met de binnenzijde (het deel met het meeste sap) over de spinazievlek. Laat het sap vervolgens nog even intrekken en was de de stof zoals je dit normaal gesproken ook zou doen.

Tomaatvlekken verwijderen

Tomaten vlekken kun je in veel gevallen al verwijderen met een eenvoudig zeepsopje of een beetje water met azijn. Soms is alleen het alleen al voldoende om een beetje mineraalwater over de vlek te gieten. Het bruisende water laat de vlek verdwijnen. Als alternatief kun je de vlek even in een fijnwasmiddel laten weken voordat je stof in de wasmachine stopt.

Vruchtensap vlekken verwijderen

Vruchtensap vlekken in kleding zijn veelvoorkomend, vooral bij kinderen. Gelukkig zijn ze ook eenvoudig te verwijderen als je er snel bij bent. In veel gevallen helpt spoelen met water. Een andere handige manier om een sapvlek te verwijderen is door een beetje mineraalwater over de vlek te gieten en de stof vervolgens zoals gebruikelijk te wassen. Rode vruchtensapvlekken kun je ook bestrooien met zout. Dit laat je even intrekken en vervolgens spoel je het uit met warm water.