Furoshiki

Eenvoudig
Furoshiki

Beschrijving

Furoshiki is een originele manier van het verpakken van cadeaus met stoffen. Hierbij worden diverse knoop- en vouwtechnieken gebruikt. Word ook een inpakkunstenaar en probeer het uit! Het is heel eenvoudig, veelzijdig en ook nog eens een duurzame manier van inpakken!

Snijd de furoshiki
1/5

Snijd de furoshiki

Snijd de furoshiki (de stof) in een vierkant en plaats het cadeau in het midden.

Vouwen
2/5

Vouwen

Vouw de bovenste hoek van je stof over het cadeau direct naar de onderste hoek van de doek en leg het indien nodig onder het cadeau. Plaats nu de onderste hoek van de stof over de stof tot het midden en vouw het overlappend zoals weergegeven op de foto.

Knoop
3/5

Knoop

Pak de uiteinden van de stof rechts en links van de stof vast.

Knoop
4/5

Knoop

Leg deze op elkaar en knoop ze samen.

Versieren
5/5

Versieren

Je kunt het cadeau nu versieren met bijvoorbeeld bloemen of linten. Klaar!

...en wat betekent Furoshiki eigenlijk precies?

Een Furoshiki is een duurzame en veelzijdige wikkeldoek. Het doek wordt traditioneel al meer dan 1000 jaar in Japan gebruikt als verpakking en transportoptie. Furoshiki betekent oorspronkelijk zoiets als "badhanddoek". In het verleden was het in Japanse openbare badhuizen gebruikelijk om hun badkleding alleen in een furoshiki mee te nemen en te bewaren. Handelaren gebruikten het doek vele jaren eerder als transporttas voor goederen. Zelfs vandaag de dag gebruiken veel Japanners een furoshiki om hun voedsel of bentos (snackcontainers) te vervoeren. Het doek is in de regel vierkant en heeft een gemiddelde afmeting van 80x80 centimeter. De moderne furoshiki bestaat onder andere uit zijde, katoen of mousseline. Veel andere soorten stof zijn geschikt om voor de vouwmethode te gebruiken. Afhankelijk van het beoogde gebruik variëren de maat, het materiaal en de vouw- en bindtechniek van het wikkeldoek. De Furoshiki kan gebruikt worden als stoffen servet, zakdoek, theedoek, riem, sjaal, als accessoire en als decoratie. Geen wonder dat de vele geweldige functies betekenen dat de Furoshiki-trend ook in andere landen groeit.