Fournituren voor Beginners

Fournituren voor beginners

Je wilt graag beginnen met naaien, maar je hebt geen idee wat je precies nodig hebt om goed van start te kunnen gaan? Hieronder vind je een overzicht van de fournituren die je in ieder geval in huis moet hebben om goed van start te kunnen gaan.

Met deze fournituren ga je goed van start!

Naainaalden

Naainaalden

Je kunt beginnen met het aannaaien van knopen, maar je kunt zelfs hele kledingprojecten met de hand naaien. Daarnaast komt een naald goed van pas bij bijvoorbeeld het sluiten van kleine keeropeningen of het vaststikken van een beleg.

Handnaalden

Naaigaren

Naaigaren

Zonder garen geen naad! Om te beginnen is zwart en wit garen vaak al voldoende, maar je kunt natuurlijk een passende kleur zoeken bij de stof naar wens. Je kunt het beste beginnen met een polyester allesnaaigaren. Deze is stevig, fijn om mee te werken en geschikt voor vele stofsoorten.

Naaigaren

Kleermakerskrijt

Kleermakerskrijt

Wanneer je verschillende patroondelen hebt die je nog op het stof wilt overdragen, kun je het beste gebruik maken van stofkrijt of een speciale stofmarkeerder. Zo beschadig je de stof niet en heb je geen blijvende vlekken in jouw stoffen.

Naar de stofmarkers

Kleermakersschaar

Kleermakersschaar

Met een goede schaar wordt mooi recht knippen heel eenvoudig! Let er wel op dat je een stofschaar of kleermakersschaar echt alleen voor stof gebruikt om te voorkomen dat de schaar bot wordt.

Stofscharen

Speldnaalden

Speldnaalden

Met spelden kun je patroondelen aan elkaar vast spelden voordat je de stoffen aan elkaar naait, om de stoffen op de juiste plaats te houden. Spelden zijn van groot belang voor een een perfect eindresultaat. Begin je net met naaien? Dan raden we je de spelden met gekleurde, glazen kop aan. Deze zijn goed zichtbaar en eenvoudiger te verwijderen tijdens het naaien.

Spelden

Stofklemmetjes

Stofklemmetjes

Stofklemmetjes zijn een fijn alternatief voor spelden om stoffen patroondelen aan elkaar te klemmen zonder gaatjes te maken in de stof.

Stofklemmen

Handmaat

Handmaat

Een handmaat is niet alleen handig voor het opmeten van kortere lengtes, maar ook handig voor het opmeten en omslaan van randen en zomen of het aanbrengen van knopen. Eentje om altijd bij de hand te hebben tijdens het naaien!

Meetlinten

Meetlint

Meetlint

Waag jij je aan een kledingstuk? Dan komt een meetlint goed van pas om verschillende lichaamsmaten te kunnen opmeten. Zo weet je zeker dat jij de juiste maat neemt en een passend kledingstuk creëert.

Meetlinten

Tornmesje

Tornmesje

Met een tornmesje kun je verkeerd genaaide naden lossnijden zonder de stof te beschadigen. Zo kun je een fout toch nog herstellen en je project afronden. Ook wordt een tornmesje gebruikt voor het snijden van knoopsgaten.

Tornmesjes

Naaimachinenaalden

Naaimachinenaalden

Voor de naaimachine heb je speciale naalden nodig. Deze naalden heb je in verschillende soorten en diktes. Kijk daarom altijd goed welke naald je nodig hebt. Je kunt het beste beginnen met een setje universele naalden met daarin naalden in verschillende diktes. Zo kun je aan de slag met diverse stofsoorten zonder stretch.

Naaimachinenaalden