Drinkvlekken verwijderen

Drinkvlekken verwijderen

Je past even niet op en het is al gebeurd - het drinken is omgevallen en er zitten lelijke vlekken op het tafelkleed of de kleren. We hebben kort voor je samengevat hoe je verschillende drankvlekken makkelijk kunt verwijderen.

Biervlekken verwijderen

Laat de biervlek even weken in mineraalwater en was vervolgens zoals gewoonlijk. Is de vlek dan toch nog niet helemaal verdwenen? Dan kun je een oplossing uit 1 deel azijn met 4 delen water laten in de vlek laten weken en vervolgens wassen.

Cacaovlekken verwijderen

Een opgedroogde cacaovlek is lastig te verwijderen. Daarom geldt ook hier: hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kanst dat de vlek eenvoudig te verwijderen is! Was de vlek eerst met koud water. Pas daarna kun je de vlek met heet water en zeep uitwassen. Gebruik bij stoffen als velours en zijde geen heet water, maar lauwwarm water. Is de vlek nog niet verdwenen? Dan kun je de stof laten weken in water met zout. Als zelfs dan nog een vlek te zien is, kun je de stof nog even laten weken in een zeepsopje. Ook ziet men vaker als tip voorbij komen dat een cacaovlek oplost wanneer je deze onderdompelt in lauw, ongezouten aardappelwater.

Colavlekken verwijderen

Dep een verse colavlek eerst met een keukenpapiertje of droge doek en was de stof zo snel mogelijk. Een oude colavlek kun je het beste wassen in een badje met een anzymhoudend wasmiddel. Heb je dit niet in huis? Maak dan een sopje van citroensap en water.

Koffievlekken verwijderen

Om koffievlekken uit stoffen te verwijderen kan je een sopje maken van koud water met afwasmiddel. Boen de stof voorzichtig schoon door de lagen over elkaar heen te wrijven en laat de stof vervoglens nog kort in het sopje weken. Vervolgens uitspoelen met koud water. Krijg je de vlek er zo niet uit? Je kunt het ook proberen met bakpoeder of galzeep. Bij katoen of linnen heb je genoeg aan heet water om een koffievlek uit de stof te verwijderen.

Likeurvlekken verwijderen

Likeurvlekken zijn vrij eenvoudig uit te wassen met lauwwarm water. Je kunt ook een beetje fijnwasmiddel aan het water toevoegen. Is de likeurvlek na deze behandeling nog steeds zichtbaar? Dan kan een beetje spiritus helpen. Een beetje spiritus op een lapje aanbrengen en vervolgens de vlek aandippen.

Melkvlekken verwijderen

Een verse melkvlek kun je eenvoudig verwijderen door het te spoelen met warm water. Bij een wat oudere melkvlek kun je de vlek eerst laten weken in handzeep en vervolgens wassen bij 30 graden om de vlek te verwijderen. Is de vlek na het wassen nog zichtbaar? Je kunt de vlek nabehandelen met een beetje verdunde ammoniak.

Rode Wijnvlekken verwijderen

Het rode wijnvlek uit je kleren krijgen, kan echt heel lastig zijn! Wees er dan ook snel bij om de vlek te overmeesteren. Voorzie de vlek zo snel mogelijk van een laag zout (en echt niet zuinig zijn met het zout) en laat het enkele minuten intrekken. Over het zout giet je vervolgens wat heet water. Vervolgens was je de stof in de wasmachine op de voor de stof warmst mogelijke stand. Kan de stof niet in de wasmachine? Spoel de vlek dan goed uit met warm water.

Theevlekken verwijderen

Theevlekken zijn snel gemaakt aan de ontbijttafel. Helaas kunnen ze ook lelijke, bruine vlekken achterlaten op kleding of tafekleden. Daarom geldt ook hier: hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat de vlek volledig te verwijderen is. Als je er snel bij bent, kan alleen warm water al voldoende zijn om de vlek mee te verwijderen. Is de vlek al iets ouder? Dan kun je een beetje galzeep op de vlek smeren en dit even in laten trekken. Vervolgens kun je de stof wassen zoals gewoonlijk. Gaat de vlek er niet uit? Probeer het dan eens met een mix van citroensap en een beetje water. Laat het kort inwerken en spoel het met vloeibare zeep en water uit of gooi de stof in de wasmachine.