Dirndlschort Naaien

Eenvoudig
Zelfgenaaide Dirndl

Beschrijving

Het Oktoberfest staat weer voor de deur dus het is tijd om over de perfecte outfit na te denken. Is het voor jou teveel werk om een complete dirndl zelf te naaien? Begin dan eerst eens met een dirndlschort. Deze is eenvoudig te maken en toch een echte blikvanger. Met onze gratis handleiding maak je het schort stap voor stap in ongeveer twee uurtjes zelf.

Uitknippen

Uitknippen

 • 1x schort 120x60 cm
 • 1x taillestuk 38x12 cm
 • 2x schortbanden 100x20 cm

De naadtoeslagen zijn reeds inbegrepen. Let er op dat de banden voor grotere lichaamsmaten misschien nog in de lengte aangepast moeten worden.

 1. Snijd of knip de patroondelen uit linnen stof.
 2. Strijk de kanten aan de korte zijdes van het schort ongeveer 1 cm naar binnen en stik vlak lang de kant vast.
 3. Voor de zoom vouw je de stof van het schort aan een lange zijde (onderzijde) tweemaal om. Daarbij moet de zoom uiteindelijk circa 5 cm breed zijn. Stik vlak langs de rand vast.
 4. Naai nu het kanten band vanaf de achterkant van de zoom vast aan het schort.
 5. Om het schort te rafelen, neem je een rechte steek met grootst mogelijke afstand en naai je eenmaal langs de bovenste rand van het schort. Verstevig hierbij je naad niet aan het begin of het einde zodat je de vervolgens de stof kunt rafelen door het onderdraad vast te houden en tegelijkertijd de stof samen te schuiven. Rafel de stof naar een breedte van circa 35 cm.
 6. Vervolgens komen de schortbanden. Klap de schortbanden in de lange zijde dubbel met de goede kant van de stof naar binnen en stik vast. Denk er hierbij aan dat je bij beide banden een korte zijde open houdt om het band om te kunnen keren.
 7. Breng het taillestuk in vorm door deze in de lange kant dubbel te vouwen en te strijken. Vouw vervolgens de zijkanten ongeveer 1,5 cm naar binnen en strijk deze. Nu kun je de gerafelde kant van het schort vlak langs de kant vaststikken aan het taillestuk. Leg hiervoor de delen met de goede kanten op elkaar. Houd de korte zijdes van het taillestuk open.
 8. Leg de open uiteinden van de schortbanden in het taillestuk en vouw de open zijden van het taillestuk naar binnen. Speld het goed vast stik aan elkaar vast.
Dirndl-strik

Aan welke kant moet ik eigenlijk mijn dirndl-strik dagen?

De strik van een dirndlschort is niet alleen decoratief, maar verklapt ook de relatiestatus van de drager. Hier de strikregels in een overzicht:

 • Ben je in een relatie of getrouwd? Dan draag je de strik aan de rechterkant.
 • Single vrouwen dragen de strik aan de linkerkant.
 • Wordt de strik in het midden gedragen? Dan is de drager nog maagd.
 • Wanneer de strik op de rug wordt gedragen, is de drager van het schort weduwe.

Nu je dit allemaal weet, kan eigenlijk niets meer fout gaan!