Cosmeticavlekken verwijderen

Cosmeticavlekken verwijderen

Make-upvlekken verwijderen kan een hele klus zijn. Elke cosmeticavlek vertoont zijn eigen kuren en moet daarnaar worden behandeld. We laten je zien hoe je make-up het beste weer uit je kleren krijgt.

Bronzer & Snelbruinervlekken

Vlekken van een bronzer of snelbruiner zijn helaas lastig te verwijderen. Week de stof in galzeep en laat enige tijd inwerken. Spoel het vervolgens uit en was zoals gebruikelijk. Wanneer de vlek niet volledig verdwenen is, kun je de vlek verwijderen met bleekwater. Houd er echter wel rekening mee dat de stof kan verbleken.

Haarverfvlekken verwijderen

Haarverfvlekken zijn heel ergerlijk. Normaal gesproken ben je juist blij als de haarverf goed blijft zitten, ook na het wassen. Wanneer je haarverf in je kleding krijgt, is het iets minder fijn als het na het wassen nog ziet. Om een haarverfvlek te verwijderen, kun je de de vlek deppen met alcohol. Laat dit even intrekken en spoel uit met lauwwarm water. Alleen bij witte stoffen kun je gebruik maken van bleekwater als alternatief. Spoel de stof goed uit met water alvorens de je de stof in de wasmachine stopt.

Lippenstiftvlekken verwijderen

Bij een lippenstiftvlek kan je het beste gebruik maken van galzeep. Dit wondermiddel is in te zetten bij vele vleksoorten en niet schadelijk voor het milieu (vooral wanneer je kiest voor bio galzeep). Mocht het met galzeep toch niet lukken, dan zou je kunnen kiezen voor spiritus of terpentine. Test wel eerst even op een onopvallende plek van de stof of het middel uitwerkingen heeft op de stof, bijvoorbeeld of de kleur vervaagt. Vervolgens dep je het middel op de lippenstiftvlek en laat het even intrekken. Vooral niet gaan wrijven! Vervolgens de stof goed uitspoelen en wassen.

Make-up vlekken verwijderen

Om een make-up vlek te verwijderen kun je het beste een make-up remover gebruiken op waterbasis. Dit dep je op de vlek en laat je even intrekken om het vervolgens met lauwwarm water uit te spoelen. Krijg je de vlek zo niet weg? Probeer het eens met een mengsel uit water en een scheutje azijn. Daarna goed uitspoelen en wassen.

Nagellakvlekken verwijderen

Verwijder het meeste nagellak door eerst met een watje te deppen (niet wrijven). Je kunt de vlek vervolgens met aceton of naggelak remover behandelen door dit aan te brengen op een watje of wattenstaafje en de vlek aan te stippen. Daarna de stof met een vochtige doek schoondeppen. Aansluitend de stof wassen zoals gewoonlijk. Test wel altijd even op een onopvallende vlek of de kleur van jouw stof mooi blijft, voordat je aceton of remover op de vlek aanbrengt.

Parfumvlekken verwijderen

Soms helpt het al om de vlek schoon te deppen met een verfrissingsdoekje (liefst eentje met citroen). Werkt dit bij jou niet? Dan kun je de vlek aanstippen met wat alcohol. Dit doe je op een watje of keukenpapiertje en vervolgens kun je de vlek aanstippen. Gevoelige stoffen, zoals velours of zijde, kun je behandelen met een mengsel uit warm water en glycerine om het vervolgens met een zeepsopje uit te wassen.