Buideltas Naaien

Medium
Buideltas

Beschrijving

Stevig, casual en praktisch! Deze buideltas biedt plaats voor al jouw spulletjes voor onderweg en geeft je het ultieme vakantiegevoel. Neem hem mee op een weekendtripje of slenter er mee rond door de stad. De gratis buideltas tutorial is in samenwerking met Dawanda voor jullie ter beschikking gesteld. Heb je onze categorie tassenstoffen al ontdekt vol met geschikte stoffen voor de buideltas? Vind de perfecte stoffen voor jouw tas en ga aan de slag. Veel plezier bij het naaien!


Patroondeel voor de bodem maken
1/16

Patroondeel voor de bodem maken

De bodem is de basis voor jouw buideltas. Deze moet een diameter hebben van 35 cm. Om dit op patroonpapier te kunnen tekenen, kun je een koord of stuk touw gebruiken van 17,5 cm + een paar extra centimeter voor het bevestigen van het touw aan een potlood.

Patroondeel voor de bodem maken
2/16

Patroondeel voor de bodem maken

Knoop het touw aan een potlood, vlakbij de punt. Neem dan een groot stuk (patroon)papier, houd het touw in het midden met je duim vast en maak een circel met een diameter van 35 cm. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat te pakken hebt, kun je ook eerst een lijn van 35 cm op het papier tekenen met een kleine markering op de helft van de lijn (17,5 cm).

Patroondelen uitknippen of snijden
3/16

Patroondelen uitknippen of snijden

Nu kun je de patroondelen uitknippen.

Dit heb je nodig:

Circel (diameter 35 cm): 1x uit kunstleer, 1x uit voeringstof.

Strook van 15x110 cm uit kunstleer.

Strook van 30x110 cm uit de waterafstotende stof en Vlieseline.

Strook van 8x30 cm uit waterafstotende stof.

Strook van 45x110 cm uit voeringstof.


Verstevig de verkeerde kant van de waterafstotende stof met Vlieseline voordat je verder gaat met de volgende stap.

Kunstleer en waterafstotende stof een elkaar naaien
4/16

Kunstleer en waterafstotende stof een elkaar naaien

Leg de strook uit kunstleer en de evenlange strook uit de waterafstotende stof op elkaar met de goede zijdes van de stof op elkaar. Stik langs één van de lange zijdes met 1 cm naadtoeslag. Heb je een stof met patroon? Let er dan goed op dat je de juiste zijde stikt om goed uit te komen met het patroon. Leg de stoffen vervolgens voor je neer met de goede kant van de stoffen naar boven en vouw de naadtoeslag van de net genaaide naad onder de waterafstotende stof. Stik vervolgens nog een keer, nu vanaf de juiste zijde van de stof op ongeveer 4-5mm afstand van het kunstleer.

Korte zijde sluiten
5/16

Korte zijde sluiten

Vouw het aan elkaar genaaide deel dubbel met de goede kanten op elkaar. Stik de zijkant met een rechte steek en 1 cm naadtoeslag. Let er daarbij op dat de naden precies op elkaar komen te liggen.

Naad stikken vanaf goede kant
6/16

Naad stikken vanaf goede kant

Draai het samengenaaide stuk om en stik de net genaaide naad nogmaals vanaf de buitenkant van de stof.

Lus naaien
7/16

Lus naaien

Voor het lusje aan de onderkant van de tas gebruikt je de strook van 8x30 cm uit de waterafstotende stof. Deze vouw je eenmaal in het midden, zodat een smalle strook onstaat. Vouw vervolgens de zijkanten naar binnen tot aan de middelvouw en step de strook vlak langs de kans met een rechte steek. Tip: Gebruik een strijkijzer om de gemaakte vouwen te strijken en een perfect rechte strook te krijgen.

Bodem buitenzijde tas vastnaaien
8/16

Bodem buitenzijde tas vastnaaien

Nu wordt de bodem uit kunstleer aan de kunstleren strook genaaid. Om het kunstleer niet te beschadigen, kun je gebruik maken van stofklemmen om het bodemstuk te bevestigen aan de strook van kunstleer. Klem de kunstleren delen met de goede kanten op elkaar vast. Voordat je gaat naaien, neem je het strookje uit de vorige stap en legt de uiteinden op elkaar om een lus te maken. Klem deze vast met de lus naar de binnenkant, waardoor de uiteinden van de lus op één lijn liggen met de randen van de kunstleren stofdelen. Stik nu rondom de stoffen aan elkaar vast en let er hierbij op dat het lusje goed op zijn plaats blijft.

Buitenkant tas omkeren
9/16

Buitenkant tas omkeren

Keer nu het genaaide deel om. Klaar is de buitenzijde!

Binnentas naaien
10/16

Binnentas naaien

Naai de binnenkant van de tas volgens hetzelfde principe: Vouw het rechthoekige patroondeel uit de voeringstof dubbel met de juiste zijdes naar elkaar toe en stik de zijkant aan elkaar. Let op: Houd aan de bovenkant meerdere centimeters open om straks jouw tas te kunnen omkeren. Naai vervolgens de bodem aan de binnentas vast. Ook hier leg je de stoffen weer met de goede zijdes op elkaar.

Binnentas en buitentas verbinden
11/16

Binnentas en buitentas verbinden

Steek vervolgens de binnentas en buitentas in elkaar met de juiste zijdes van de tassen naar elkaar toe. Klem de randen aan de bovenkant aan elkaar vast en stik rondom langs de rand met 1 cm naadtoeslag.

Buidel omkeren
12/16

Buidel omkeren

Keer de buidel om met behulp van de open gelaten keeropening en stik vanaf de buitenzijde van de stof nog een keer rondom langs de rand. Sluit de keeropening met een blinde steek.

Markeringen maken voor nestels
13/16

Markeringen maken voor nestels

In de volgende stap worden de nestels aan de tas buidel vastgemaakt. Markeer hiervoor de plaatsen waar je nestels graag wilt hebben. Maak gebruik van een even aantal. Wij raden aan 8 nestels te gebruiken.

Nestels vastmaken
14/16

Nestels vastmaken

Maak met een gaatjestang of ander gereedschap gaten in de buidel op de plek van de markeringen. Sla de nestels vervolgens met speciaal gereedschap of een hamer vast in de stof.

Koord doorhalen
15/16

Koord doorhalen

Tenslotte wordt het koord door de nestels en het gemaakte lusje gehaald. Knoop de uiteinden goed vast. Tip: Zoek eens op Youtube naar zeemansknopen en gebruik een stevige knoop die er ook nog eens mooi uitziet voor het vastmaken van het koord.

Klaar!
16/16

Klaar!

Klaar is jouw buideltas!