Babykleed bladvorm naaien

Eenvoudig
icon
Krabbeldecke Blatt aus Musselin

Beschrijving

Dit gratis patroon en een beetje tijd: dat is wat je nodig hebt om in slechts een paar stappen een knuffelig babykleed te naaien. Het kleed in trendy bladvorm is niet alleen geschikt voor de kinderkamer, maar ook een decoratieve blikvanger in de badkamer of in de woonkamer. Kies een hoogwaardige stof voor kleine kinderen, bij voorkeur een die is getest op schadelijke stoffen.

*In deze instructies hebben we de volumeversteviging dubbel gelegd. Als je wilt dat de kruipdeken nog boller wordt, bestel dan 2 m dikke versteviging en naai er vier lagen uit. Test wel eventjes vooraf op een klein stukje of jouw naaimachine alle lagen kan naaien.

Stoffen op elkaar leggen
1/11

Stoffen op elkaar leggen

Plaats de mousseline met de goede kanten op elkaar en de versteviging met volume dubbel (of viervoudig als je wilt dat de deken wat dikker is).

Patroon plaatsen
2/11

Patroon plaatsen

Plaats het patroon in het midden van je gevouwen lagen stof.

Blad uitknippen
3/11

Blad uitknippen

Gebruik het patroon als sjabloon en knip het vel uit met een zeer grote naadtoeslag. Hierdoor kun je de volledige breedte van de stof gebruiken. Natuurlijk kun je de kruipdeken naar eigen wens verkleinen en vergroten.

Babydeken aan elkaar naaien
4/11

Babydeken aan elkaar naaien

De mousseline ligt met de goede kanten op elkaar en daaronder de lagen volumeversteviging. Speld de stukken stof aan elkaar met een paar spelden en naai het blad rondom aan elkaar met een rechte steek. Laat aan één kant een opening vrij om te keren.

Naadtoegave inkorten
5/11

Naadtoegave inkorten

Knip de naadtoegaeve bij met een kartelschaar.

Hoeken afknippen
6/11

Hoeken afknippen

De hoeken worden afgeknipt zodat de stof beter vormt na het keren. Een hoek tussen de stijl en het blad (die met de grotere hoek) knip je diagonaal af met een knip. Pas op dat je de naad niet raakt.

Hoeken van steel afknippen

De twee buitenste/onderste hoeken van de steel worden diagonaal afgeknipt.

Hoek tussen stengel en blad

Knip uit de andere hoek tussen stengel en blad - met de kleinere hoek - een driehoekje uit. Pas ook hier op dat je de naad niet raakt

Bladpunt afknippen

De punt van het blad wordt net boven de naad weggeknipt.

Babykleed omkeren
7/11

Babykleed omkeren

Draai nu het babykleed door de keeropening. De twee lagen mousseline moeten aan de buitenkant zitten.

Naadtoegave sluiten
8/11

Naadtoegave sluiten

Je zou de speelmat op dit punt kunnen strijken. Omdat mousseline een gekreukte structuur heeft en groter wordt door het te strijken, strijken we in dit geval niet.

Vouw de naadtoegave van de keeropening naar binnen om en speld deze vast. Om de keeropening te sluiten, doorstikken we de hele buitenrand van de speelmat rondom met een rechte steek.

Bladnerven overdragen
9/11

Bladnerven overdragen

Om in de volgende stap de nerven van het blad op de deken te naaien, moeten ze eerst worden overgebracht. Teken de positie van de bladnerven volgens het patroon of kies je eigen lay-out.

Bladnerven naaien
10/11

Bladnerven naaien

Gebruik vervolgens een rechte steek om langs de overgedragen lijnen te stikken. We hebben gekozen voor een donker naaigaren om de naden nog meer diepte te geven.

Draad afknippen
11/11

Draad afknippen

Tenslotte worden de uitstekende draden afgeknipt en is je zelfgenaaide, bladvormige babydeken klaar!

Stap voor stap met de video (in het Duits)