Appliceren

Appliceren met stoffen en Vliesofix

Maak unieke stukken met applicaties

Wil je een basic kledingstuk of accessoire opleuken? Dat kan heel eenvoudig met een stofapplicatie! Je kunt een stofapplicatie zelf maken door een motiefje van een stof te gebruiken en deze op de jouw ondergrond te appliceren of je gebruikt een kant en klare stofapplicatie. Ga jij voor een kant en klare applicatie? Dan kun je nog kiezen voor een opstrijkbare stofapplicatie of een opnaaibare applicatie. Hieronder leggen we je uit hoe je kunt appliceren met stofapplicaties en zelfgemaakte applicaties uit stof.

Appliceren met Vliesofix - Stap voor stap

Vliesofix is een dubbelzijdige plakvlieseline. Dit houdt in dat je beide zijdes vast kunt strijken op een stoffen ondergrond. Hierdoor heb je de mogelijkheid zelf applicaties te creëren uit een stof naar wens en deze bijvoorbeeld op een kledingstuk, tas of kussenhoes te bevestigen. Misschien heb jij nog een stofrestje liggen met een mooi patroon waar je een stofapplicatie uit kunt knippen? Hieronder laten we je zien hoe je met een stukje stof en dubbelzijdige plakvlieseline kunt appliceren.

Appliceren met Vliesofix - Stap 1
1/6

Stof uitknippen

Knip het gewenste motiefje voor de applicatie ruimschoots uit en knip hetzelfde stuk uit de dubbelzijdige plakvlieseline.

Appliceren met Vliesofix - Stap 2
2/6

Vliesofix opstrijken

De Vliesofix wordt op medium temperatuur droog opgestreken en je houdt het strijkijzer 5 sec. lang op de aan elkaar te bevestigen delen. Je hoeft nog geen laagje van de Vliesofix te verwijderen. De ruwere zijde is de plakzijde en ligt op de achterzijde van de applicatiestof. De papierzijde van de Vliesofix ligt tegen het strijkijzer aan.

Appliceren met Vliesofix - Stap 3
3/6

Motief uitknippen

Knip nu het motief voor jouw stofapplicatie zo precies mogelijk uit. Indien gewenst kan dit met een applicatieschaar of met een klein schaartje zodat je preciezer te werk kunt gaan.

Appliceren met Vliesofix- Stap 4
4/6

Papierlaag verwijderen

Verwijder nu het papieren laagje van de dubbelzijdige plakvlieseline.

Appliceren met Vliesofix - Stap 5
5/6

Stofapplicatie opstrijken

Leg de stofapplicatie op de gewenste plek en strijk de Vliesofix vast door 10 sec. lang op de plek te strijken met medium tot hete temperatuur. Voor het beste resultaat kun je een licht vochtige doek tussen de applicatie en het strijkijzer leggen en vervolgens de applicatie opstrijken.

Appliceren met Vliesofix
6/6

Eventueel opnaaien

Klaar is jouw applicatie! Je kunt er nog voor kiezen om ook nog langs de randen te stikken, maar wij vinden dit al mooi genoeg ;)

Strijkapplicatie aanbrengen

Opstrijkbare applicatie aanbrengen

Opstrijkbare applicaties zijn eenvoudig op te strijken op een stoffen ondergrond. Waar je op moet letten? Strijk niet te heet en houd ook rekening met de strijkvoorschriften van de stoffen ondergrond. Daarnaast hebben meerdere applicaties een smalle omranding die ook na het strijken zichtbaar kan zijn, zoals ook bij ons voorbeeld. Het resultaat wordt het mooiste wanneer de kleur van jouw ondergrond in de buurt komt bij die van de applicatierand. Ga verder voorzichtig te werk en gebruik patroonpapier of bakpapier tussen de applicatie en het strijkijzer om beschadigingen te voorkomen.

Opnaaibare applicatie aanbrengen

Opnaaibare applicatie aanbrengen

Je kunt opnaaibare applicaties aanbrengen met de hand of met de naaimachine. Voor het opnaaien van applicaties kun je het beste gebruik maken van een zigzagsteek. Hierbij moet de naald bij de rechter zigzagsteek net over de rand van de applicatie komen, op jouw stoffen ondergrond. Kies een flauwe (smalle) zigzag met weinig afstand tussen de steken voor een mooie afwerking. Is je ondergrond een stuk dunner dan jouw applicatie? Voeg bakpapier of een speciale Vlieseline toe onder de stof voordat je gaat naaien om de stoffen ondergrond niet te beschadigen.