Verfvlekken & Lijmvlekken verwijderen

Kleur- en Verfvlekken

Verfvlekken verwijderen kan eenvoudig zijn, maar ook een hele klus. De eigenschappen van de verf zijn bepalend voor hoe makkelijk of moeilijk de vlek uit textiel te krijgen is. We hebben voor je op een rijtje gezet hoe je verschillende verfvlekken het beste behandelt.

Balpenvlekken verwijderen

Allereerst een tip uit oma's trukendoos: Maak de vlek vochtig met een natte spons en stip de vlek aan met citroensap. Even laten intrekken en de stof vervolgens wassen zoals je normaal ook doet. Werkt dit niet? Dan kun je de vlek aanstippen met alcohol om het daarna zoals gewoonlijk te wassen.

Inktvlekken verwijderen

Een inktvlek kun je verwijderen door de vlek eerst te bestrooien met zout en het vervolgens met azijn te besprenkelen. Laat het ongeveer 10 minuten inwerken en was de stof zoals je normaal ook doet. In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken om de vlek te verwijderen.

Lakvlekken verwijderen

Lakvlekken verwijderen kan een hele klus zijn! Wanneer het gaat om acryllak, kun je de vlek met een universele verdunner uit de stof wrijven en de de stof wassen zoals gebruikelijk. Ook kun je de vlek inwrijven met wat vloeibare handzeep, dit even in laten trekken en vervolgens uitspoelen met water. Voor ander lakverf geldt dat je de vlek misschien nog met terpentine kunt verwjderen, maar de kans is groot dat de vlek zichtbaar blijft. Dan zit er niets anders op dan iets verzinnen waardoor je de vlek niet meer ziet. Misschien een mooie applicatie of andere versiering?

Levensmiddelenkleurstof vlekken verwijderen

Vaak is spoelen met lauwwarm water al voldoende om een levensmiddelkleurstof vlek te verwijderen. Bij een hardnekkige vlek kun je een beetje galzeep gebruiken. Dit smeer je op de vlek. laat je kort intrekken en vervolgens was je stof zoals gewoonlijk.

Olieverfvlekken verwijderen

Olieverfvlekken kun je verwijderen met een speciale kwastenreiniger. Test wel eerst even op een moeilijk zichtbare plek van de stof om te testen of de kleur van de stof niet wordt aangetast. De stof kan vervolgens gewassen worden zoals deze normaal ook gewassen wordt.

Secondelijm vlekken verwijderen

Om secondelijm uit de stof te verwijderen, dep je de vlek eerst aan met aceton of nagellak remover. Laat dit korte tijd intrekken en was de stof vervolgens zoals je normaal ook doet. Wanneer de vlek er nog niet helemaal uit is, kun je de behandeling nog eens herhalen.

Verfvlekken verwijderen

Verse verfvlekken kun je nog snel met zeep voorbehandelen en uitspoelen voordat je stof in de wasmachine stopt. Verfvlekken die ontstaan zijn door schilderverf kun je met olijvenzeep, ook wel Marseillezeep genoemd, verwijderen. Deze zeep is ook perfect geschikt voor gevoeligere stofsoorten. Maak een sopje van het zeep met wat water en dompel de stof met vlek in het sopje. Even laten intrekken en vevolgens wassen. Gaat het om hardnekkige vlekken die reeds zijn opgedroogd? Dan kan het zijn dat je de vlekken alleen nog met een sterk middel als terpentine kunt verwijderen. Dit kan echter de kleur van je stof aantasten. Probeer het daarom eerst eens met een mengsel van zout en citroensap. Laat dit enige tijd weken en was de stof vervolgens.

Viltstiftvlekken verwijderen

Vlekken van viltstiften op waterbasis (dus niet permanent) kun je eenvoudig uitspoelen met water. Vlekken van permanente markers en stiften kunnen verwijderd worden met glycerine, maar test altijd op een opvallende vlek of je hiermee de kleur van jouw stof aantast. Leg onder de stof een droge doek die de glyzerne en de vlek als het ware opzuigen kan. Vervolgens de stof wassen zoals gebruikelijk. Een andere methode die ook wel gebruikt wordt is het de vlek besproeien met haarspray. Laat een kwartiertje inwerken en was de stof vervolgens zoals je normaal ook doet.