Patroon Kinderrokje

Medium
icon
Kinderrock nähen

Beschrijving

Dit schattige kinderrokje is relatief snel genaaid dankzij onze stap voor stap instructies. De zelfgemaakte ballon applicaties zijn gegarandeerd een groot succes! Ze kunnen eenvoudig worden gemaakt met de juiste naaiaccessoires!

Dit heb je nodig:

Naaipatroon
Naaipatroon downloaden
Katoen Stoffen
Katoen Stoffen 1m (bij een stofbreedte van 139 cm) Popeline
Vilt
Vilt Resten (1 mm dik) Vilt
Vliesofix
Vliesofix 25 cm breed en 25 cm lang Vlieseline
Elastiekband
Elastiekband 3 cm breed, 45 cm lang Elastiek
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden

Uitknippen of snijden:

Voeg bij het knippen van de rok 1 cm toe voor de naadtoeslagen en aan de zoomkant 2 cm. Neem de markeringen uit het patroon over op de stof.

Uit popeline: 1x rok (= Deel A en B), 1x boord 16 cm lang, boordbreedte = rokwijdte (na het naaien van de vouwen) + 2 cm naadtoeslag

Uit viltresten: 4x ballon klein, 2x ballon groot

Uit Vlieseline: 4x ballon klein en 2x ballon groot

Elastiekband: Lengte = taillewijdte - 10 cm + 2 cm naadtoeslag

Zo maak je de rok:

  1. De beide korte zijden van de rokdelen afwerken. Leg de delen met de goede kanten van de stof op elkaar en stik de zijnaden aan elkaar. Vervolgens de naadtoeslagen uit elkaar strijken.
  2. Strijk de Vlieseline op de viltresten, knip de ballon-applicaties uit en strijk de andere zijde op de rok.
  3. Naai de ballonnen met een rechte steek in een passende kleur vast.
  4. Met knoopsgatgaren de lijnen voor de ballonnen naaien. De dwarrelende lijnen beginnen bij de ballonen eindigen aan de rokzoom.
  5. De zoom eerst 1 cm naar binnen omvouwen en strijken, dan nog een keer 1 cm omslaan, strijken en vastnaaien.
  6. Vouwen voor de stolpplooi samenvouwen en vastspelden. Aan de goede kant van de stof op 3 cm afstand van de boord vastmaken en vlak langs de vouw stikken. Volg de markeringen voor het strijken van de vouwen richting de zoom.
  7. Knip de boord op juiste grootte (rokwijdte + naadtoeslag). Leg de korte zijden met de goede kanten van de stof op elkaar. Sluit de naad en strijk de naadtoesalgen uit elkaar. Keer de rok met de verkeerde kant naar buiten en leg de boord met de goede kant op de verkeerde kant van de rok. Naai rondom vast. Hierbij wijzen de open stofranden naar boven. Strijk vervolgens de naadtoeslagen naar boven. Daarna de open boordkant 4 cm naar binnen vouwen en strijken.
  8. Het elastiekband met 1 cm overlapping aan de uiteinden tot een ring samennaaien en vanaf de achterkant van de boordstof vastmaken. Daarnaast maak je het elastiekband aan de achterkant, voorkant en zijkanten vast met een paar steken.
  9. Klap het boordstuk naar onderen - de elastiekband verdwijnt in het boord - en naai het boord vast op de goede kant van de rok. Hierbij rek je het elastiekband. De naad loopt cicra 3 cm parallel aan de naar onderen gevouwen boordrand. Deze wordt hierbij vastgenaaid.