Patroon Fietstas

Medium
icon
fietstas

Beschrijving

Doe jij graag boodschappen of andere inkopen op de fiets en weet je niet hoe je je aankopen moet vervoeren? We hebben een eenvoudige fietstas voor je ontworpen die zelfs beginners kunnen nanaaien. In dit gratis naaipatroon voor een fietstas laten we je zien hoe je de fietstas stap voor stap gemakkelijk zelf kunt maken, natuurlijk met stoffen naar eigen wens!

Knippen/Snijden
1/18

Knippen/Snijden

Knip Deel A uit de buitenstof (de groene buitenstof in onze versie van de fietstas) volgens de patroontekening. Knip of snijd hierbij op de stofvouw. Het uitgeknipte deel A is het belangrijkste deel waaruit de fietstassen later zullen worden gevormd. De uitgeknipte delen van de tweede stof (in onze versie van de fietstas het kleurrijke patroon van wasdoek) zijn de uitgeknipte delen B en C. Je knipt of snijdt B één keer op de stofvouw en C twee keer. In de maten uit de patroontekening zijn al naadtoeslagen van 1,5 cm inbegrepen

Versteviging opstrijken
2/18

Versteviging opstrijken

Om de stof te verstevigen, strijk je de Vlieseline S320 op patroondeel A. Plaats hiervoor de Vlieseline met de kleefzijde (je kunt de kleine lijmvlekjes voelen) op de achterkant van de stof, leg er een katoenen doek (bijv. een theedoek) overheen en bevochtig deze een beetje. Vervolgens strijk je met lichte druk op elk punt ongeveer 10 seconden. Als jouw stof niet stevig genoeg is voor de flap, kun je het beste ook Vlieseline op patroondeel B strijken. Met de S320 inzet verstevig je de stof zodat de afgewerkte fietstas veel gewicht kan dragen.

Sluitingen bevestigen (KLEP)
3/18

Sluitingen bevestigen (KLEP)

Knip 2 stukken met een lengte van 12 cm en twee stukken met een lengte van 20 cm uit de band. Werk elk uiteinde van de band af met een zigzagsteek.

Sluitingen bevestigen (KLEP)
4/18

Sluitingen bevestigen (KLEP)

Vouw een uiteinde van de 20 lange stukken tassenband ongeveer 1 cm om en naai ze stevig vast. Rijg deze banden vervolgens met de tanden door het gedeelte van de rugzaksluiting.

Sluitingen bevestigen (KLEP)
5/18

Sluitingen bevestigen (KLEP)

Vouw de andere kant van deze riem naar binnen en naai in het midden van de markering "Begin Sluiting" aan de goede kant van de klep (uitgesneden deel B) zodat de rugzaksluiting iets over de klep uitsteekt. De markeing voor de sluting moet ongeveer 11 cm van de rand van de flap verwijderd zijn. Stik eerst een vierkantje en vervolgens daarin een kruisje voor extra versteviging. Herhaal dit voor de tweede rugzaksluiting aan de andere kant van de flap!

Sluiting Bevestigen (tas)
6/18

Sluiting Bevestigen (tas)

Neem nu de korte stukken van de tassenband en haal ze door de andere delen van de sluiting. Stik de band vast om de sluiting.

Sluiting Bevestigen (tas)
7/18

Sluiting Bevestigen (tas)

Bevestig het ene uiteinde aan de gesp met een stiknaad. Vouw vervolgens het andere uiteinde ongeveer 1 cm naar binnen en naai het aan de goede kant van het tasgedeelte. Dit doe je weer door eerst een vierkantje te naaien en vervolgens daarin een kruis. De bandaanzet is ongeveer 30 cm verwijderd van de bovenrand. Herhaal dit aan de tweede kant van de fietstas.

Klep naaien
8/18

Klep naaien

Plaats de twee klepdelen C op het grote klepdeel B. Hierbij liggen de goede kanten op elkaar. Stik de twee delen met een naadtoeslag van 1,5 cm rondom vast. In het midden laat je een opening vrij die we later zullen gebruiken om de klep te draaien. Deze opening wordt later gesloten wanneer de flap op het hoofddeel wordt geplaatst.

Klep naaien
9/18

Klep naaien

Maak vervolgens bij de rondingen meerdere knipjes in de naadtoeslag tot vlak aan de naad.

Klep naaien
10/18

Klep naaien

Draai de flap om en stik vervolgens vlak langs de rand.

Tassen naaien
11/18

Tassen naaien

Knip eerst de hoek waar het hoofddeel in het midden smal is en wordt dan breder, in een hoek van 45 ° 1,5 cm in, zodat je de naadtoeslag aan beide kanten kunt omdraaien. Vouw vervolgens de lange bovenrand (zie patroontekening) en de korte 8,5 cm lange bovenrand daartegenover twee keer steeds 1 cm om en naai ze stevig vast.

Tassen naaien
12/18

Tassen naaien

Vouw vervolgens deel A van de tas zodat de bovenranden die net zijn omgeslagen en vastgenaaid elkaar raken. De stof ligt daarbij met de achterkant van de stof naar binnen. Stik het tasgedeelte op voetbreedte aan de nog open kant aan elkaar. Herhaal aan de andere kant van de tas.

Tassen naaien
13/18

Tassen naaien

Draai dan het tasgedeelte om, strijk de naad een keer en zorg dat de hoeken mooi gevormd zijn. Stik vervolgens de zijkant opnieuw door, dit keer vanaf de achterkant met een naadtoeslag van 1,5 cm. Je zou de Vlieseline hierbij moeten kunnen zien.

Tassen naaien
14/18

Tassen naaien

Naai nu alleen nog de hoeken aan de onderkant van de tas. Trek hiervoor de hoek uit elkaar zodat de zijnaad en de ondernaad in het midden op elkaar liggen en er een driehoek ontstaat (een zijde van de driehoek is versterkt met Vlieseline en een zijde is alleen de stof). Naai vervolgens de lange onderlijn van de driehoek met een naad vast. Met de lengte van deze naad bepaal je zelf de diepte van de tas. Wij hebben hier voor circa 9 cm gekozen. Herhaal dit voor de andere hoeken.

Zijnaad stikken
15/18

Zijnaad stikken

Zodat de tas niet altijd aan de zijkant opengaat, verstevigen we het zijdeel met een stiknaad. Om dit te doen, vouw je de zijkant naar binnen om en naai je aan de bovenrand tot aan de zijnaad. Herhaal dit voor alle vier de zijstukken.

Klep plaatsen
16/18

Klep plaatsen

Plaats de afgewerkte klep op het tasdeel en stik aan de buitenranden.

Klep plaatsen
17/18

Klep plaatsen

Plaats de afgewerkte klep op het tasdeel en stik aan de buitenranden.

Klittenband vaststikken
18/18

Klittenband vaststikken

Als laatste stap knip je twee stukken lusband van 15 cm lang en twee stukken hakenband van 15 cm lang. Vervolgens naai je deze banden van onderaf aan hun korte kant op het middelste deel van de tas (hoogte van het de naad uit de vorige stap). Zorg ervoor dat de banden zo zijn vastgenaaid dat ze onder de bagagedrager door kunnen worden getrokken en aan elkaar kunnen worden bevestigd.