Levensmiddelvlekken verwijderen

Levensmiddelvlekken verwijderen

De meeste levensmiddelenvlekken zijn makkelijk te verwijderen. Maar we hebben toch voor je op een rijtje gezet hoe je vlekken van verschillende levensmiddelen het beste behandelt en verwijdert. 

Curryvlekken verwijderen

Spoel de stof met de curryvlek eerst uit en wrijf de stof vervolgens in met spiritus. Daarna de stof weer met warm water uitspoelen. Stoffen die alleen met de hand gewassen kunnen worden, zoals wol en zijde, kun je het beste alleen aanstippen met een beetje spiritus en vervolgens wassen zoals je dat normaal gesproken doet. Lukt het niet om de vlek uit de stof te krijgen met spiritus? Gebruik dan een beetje glycerine en laat dit 30 minuten inwerken om het vervolgen met water uit te spoelen. Let op dat dit de kleur van de stof kan aantasten. Test daarom altijd even op een stukje stof dat niet goed zichtbaar is.

Eigeelvlekken verwijderen

Om een eigeelvlek te verwijderen kun je een laag zout op de vlek leggen en de vlek laten drogen. De droge vlek kun je wegborstelen. Vervolgens de behandelte plek met koud water spoelen en wassen. Bij een zeer hardnekkige eigeelplek kan je pure alcohol gebruiken voor het uitwassen van de vlek. De stof aansluitend wassen zoals gebruikelijk.

IJsvlekken verwijderen

Een ijsvlek is eenvoudig te verwijderen. Een opgedroogde vlek kun je met behulp van koud water laten oplossen. Bij een verse ijsvlek kun je het beste de dikte laag verwijderen met een droge doek en vervolgens de vlekresten spoelen met lauwwarm water. Aansluitend kun je stof wassen zoals je normaal ook doet.

Eiwitvlekken verwijderen

Eiwitvlekken verwijderen is helemaal niet lastig! Je kunt de vlek uitspoelen met koud water en vervolgens wassen zoals je de stof altijd wast. Blijft de vlek toch zichtbaar? Laat de vlek dan even weken in een milde vlekkenverwijderaar of fijnwasmiddel en was de stof vervolgens in de wasmachine.

Honingvlekken verwijderen

Honingvlekken verwijderen lijkt misschien lastig omdat het zo`n kleverige substantie is, maar het gaat makkelijker dan je denkt! Spoel de vlek eerst uit met lauwwarm watern en vervolgens kun je de vlek nabehandelen met een zeepsopje. Mocht het niet voldoende zijn om de vlek te verwijderen, dan kun je de vlek even laten weken in een vloeibaar wasmiddel voordat je de stof wast.

Melkpap vlekken verwijderen

Melkpap kun je het eenvoudigste verwijderen wanneer het al een beetje is opgedroogd. Het dikte haal je met een schoon mesje van de stof. Vervolgens kun je de stof wassen met een wasmiddel dat enzymen bevat. De enzymen zorgen ervoor dat proteïne vlekken verwijderd worden en maken de stof weer stralend schoon.

Jamvlekken verwijderen

Is er een beschuitje jam op je broek beland? Geen paniek! Jamvlekken zijn gelukkig eenvoudig te verwijderen. Laat de stof in lauwwarm water weken voor een uurtje, spoel de stof af en was het vervolgens zoals gewoonlijk. Hardnekkige vlekken die er met een wasje niet uitgaan, kunnen nabehandeld worden met brandspriritus. Licht aanstippen moet in dit geval voldoende zijn. Test wel eerst even op een niet goed zichtbare plek van de stof om te checken of het de kleur van de stof niet aantast.