Kinderjurk naaien

Eenvoudig
icon
Kinderjurk naaien

Beschrijving

Met onze eenvoudige stap voor stap naaitutorial heb je in mum van tijd een luchtig jurkje voor de kleine klaargestoomd. Mousseline is uitermate goed geschikt voor het naaien van deze jurk.


Dit heb je nodig:

Knippen

  • Print het patroon en plak de pagina's zoals aangegeven aan elkaar vast om vervolgens het patroon in de gewenste grootte uit te kunnen knippen.
  • De naadtoeslag is niet inbegrepen. Let hierop bij het overdragen van het patroon op de stof! Voeg bij de zoomen 1,5 cm toe, bij de hald 2 cm en de overige zijdes 1 cm.
  • De voor- en achterkant zijn gelijk aan elkaar. Dit deel kun je dus twee keer uitknippen op de stofvouw.
  • De mouw kun je ook twee keer op de stofvouw uitknippen.
  • Maak knipjes in de naadtoeslag op de pek van de markeringen. Hier treffen de mouwtjes en het armgat elkaar.
  • Verder heb je nog twee rechthoekige stukken stof nodig (stofstroken) om de armgaten aan de onderkant mooi af te kunnen werken. Ook deze delen vind je (inclusief naadtoeslag) in het patroon.


Sluit zijnaden
1/9

Sluit zijnaden

Sluit de zijnaden en werk de randen mooi af met een overlocksteek of zigzagsteek. Vouw en strijk de naadtoeslagen naar de achterzijde.

Zoom naaien
2/9

Zoom naaien

Vouw en strijk de onderrand 0,5 cm naar binnen. Vervolgens vouw en strijk je de rand nogmaals naar binnen, maar dan 1cm.

Maak beleg voor armsgaten
3/9

Maak beleg voor armsgaten

Stik de onderrand rondom vast. (De armen nog niet.)

Bereid kapmouwtjes voor
4/9

Bereid kapmouwtjes voor

Vouw de korte zijdes van de stofstroken 0,5 cm om en strijk deze. Vervolgens stik je de beide korte kanten vast.

Schone armsgaten
5/9

Schone armsgaten

De randen waar de raglan-naad later komt op de mouwen en de voor- en achterkant (tot aan de gemaakte knipjes) omzomen.

Schone armsgaten
6/9

Schone armsgaten

Plaats de stofstroken aan de goede kant van de stof op de open rand onder de arm, zodat de omgeslagen rand onderaan zit. Speld nu knipje op knipje vast zodat het uiteinde van de strip aan beide kanten net iets over de knipjes uitsteekt, De middelste knip van de stofstrook komt op de zijnaad.

Stik mouwen/armsgaten
7/9

Stik mouwen/armsgaten

Vouw de rand van knipje tot knipje met een naadtoeslag van 1 cm. Vouw de strook naar binnen en strijk over de gevouwen naad. Sluit de raglannaden. Daarbij wordt de omgestreken, maar nog niet gestikte armnaad, niet uit elkaar geklapt, maar zo behandeld alsof hij reeds is gestikt. Ook de omgevouwen stofstroken worden niet teruggeklapt.

Stik mouwen/armsgaten
8/9

Stik mouwen/armsgaten

Raglan naden naar onderen strijken.

Halsloch fertigstellen
9/9

Halsloch fertigstellen

Am Halsloch Saum 0,5 cm einschlagen und 1,5 cm umschlagen und bügeln. Halsloch absteppen, dabei eine kleine Lücke (ca. 2 cm) zum Einziehen des Gummibandes offenlassen.

Gummiband mit einer Sicherheitsnadel in den Halslochsaum einziehen, je nach gewählter Größe und gewünschtem Look die optimale Länge bestimmen. Dazu am besten zunächst verknoten und anprobieren lassen. Enden mit ein paar Stichen verbinden. Lücke im Halslochsaum schließen.

Variante: Wenn dir die Verarbeitung mit dem Stoffstreifen am Armloch zu kompliziert ist, kannst du die Stelle auch versäubern, 1 cm umbügeln und absteppen (ist deutlich einfacher, sieht aber nicht ganz so sauber verarbeitet aus, eine genauere Beschreibung dazu findest du bei der Anleitung zum Puppenkleid unten). Auf die gleiche Art kannst du statt des Kleides auch eine Bluse nähen.

Passend zu der Kinderbluse kannst du auch ein Puppenkleid nähen. Die passenden Anleitungen dazu findest du hier: