Spijkertas maken

Eenvoudig
icon
Dummy Header

Beschrijving

Heb jij nog restjes spijkerstof liggen? Dat komt goed uit! De restjes zijn namelijk heel goed geschikt voor het maken van deze mooie spijkertas! Zo kun je heel duurzaam te werk gaan en uit stofresten een unieke tas naaien! Geen passende stof meer in huis? Je kunt natuurlijk ook een mooie spijkerstof uitzoeken in onze shop.

Dit heb je nodig:

naaipatroon
naaipatroon downloaden
Spijkerstof
Spijkerstof 142 cm breed, 90 cm lang Spijkerstoffen
Vlieseline sterk
Vlieseline sterk of Karton of tassenbodem van ong. 2 mm dik, 6x33 cm Vlieseline
Naaigaren
Naaigaren kleurvergelijking Naaigaren
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden

Knip het volgende uit:

Uit de spijkerstof in marineblauw: 2 x Tas (plus 1 cm naadtoeslag); 2 x lussen, 8 cm breed, 12 cm lang

Uit de opstrijkbare Vlieseline: 1 x tas (plus 0,5 cm naadtoeslag)

Handleiding:

  1. Verstevig een tas patroondeel aan de achterkant met strijkvlies. Speld vervolgens aan de achterkant van de voering het stuk karton of de tassenbodem vast in het midden tussen de markeringen voor de onderkant van de tas. Naai rondom vlak langs de rand.
  2. . Vouw beide lussen dubbel aan de lange zijde met de goede kanten op elkaar en naai langs de lange, open kant. Keer de lussen om naar buiten en strijk deze. Vervolgens nog een keer langs de lange zijde op voetjesbreedte naaien. Leg de lussen dubbel en speld ze vast volgens de markeringen aan de goede zijde van het tweede tas patroondeel. De open uiteinden van de lussen liggen hierbij op de naadtoeslag.
  3. Vouw de onderkant van het tweede tas patroondeel op de vouwrand van de tassenklep, speld de zijranden vast en naai ze aan elkaar. Naai meerdere keren heen en weer op de punten met de lussen. Doe hetzelfde met het patroondeel voor de voering, maar laat aan één kant in het midden een circa 20 cm brede keeropening open. Strijk de naadtoeslagen uit elkaar.
  4. Zet nu de tas en de voering voor je neer op de plek van de stofvouw. Hierdoor buigen de hoeken links en rechts aan de onderkant naar buiten. Vouw in deze hoeken de lagen op elkaar en stik de hoeken zodat aan beide zijden een driehoekje ontstaat.
  5. Plaats de voering in de tas met de goede kanten naar elkaar toe en naai de bovenrand van de tas inclusief de tassenklep aan elkaar. Strijk vervolgens de naadtoeslagen uit elkaar.
  6. Keer de tas om met behulp van de keeropening en sluit de keerpening. Vouw de voering in de tas. Strijk de bovenrand en klep mooi recht plat.
  7. Leg de drie leren banden neer en vlecht losjes in een riem. Het begin en einde van de gevlochten band in de lussen vastknopen en verstoppen.
  8. Maak twee rolletjes van de imitatieleren franjebanden en laat in het midden vier franjes naar boven uitsteken zodat je de franje-rolletjes straks kunt vastmaken aan de tas. Maak de rolletjes vast met textiellijm of een paar handsteken. Knoop de kwastjes aan de riem vast met de vier naar boven uitstekende franjes.

Alles voor jouw tassenproject