Brillenkoker maken

Eenvoudig
icon
Zelfgenaaide stoffen brillenkokers

Beschrijving

Met deze eenvoudige instructies naai je zelf in mum van tijd een mooie brillenkoker voor je bril zonnebril. Zo'n brillenhoes is ook nog eens een mooi en handig cadeau-idee, bijvoorbeeld voor vaderdag of moederdag. Ook leuk: je kunt een brillenkoker maken passend bij jouw zelfgemaakte tas! Het patroon is in het Duits, maar met de onderstaande instructies kom je er vast en zeker wel uit!

Knip het volgende uit:

Stof voor de buitenzijde:

1 x brillenkokerdeel + 1 cm naadtoeslag

Voeringstof:

1 x brillenkokerdeel + 1 cm naadtoeslag

Volumeversteviging:

1 x brillenkokerdeel + 1 cm naadtoeslag

Tip: Om te controleren of je bril in de koker past, knip je het stuk zonder naadtoeslag uit papier en plak je de zijkanten met masking tape of Washi Tape aan elkaar. Als de hoes te groot of te klein is, kun je het patroon nog aanpassen door het te verkleinen of te vergroten.

Vergeet niet de markeringen van het patroon over te nemen op de stof.

 • Position für Druckknopf = Plek voor de drukknoop
 • Seiten bis hier zusammennähen = Zijden tot hier samennaaien
 • Wendeöffnung = Keeropening
 • Bodenfalz = Vouw onderkant
 1. Knip alle stukken uit zoals hierboven vermeld en neem de markeringen over (of volg de tip en ga verder met naaien vanaf stap 5). De markeringen voor de sluiting kunnen later direct op de afgewerkte koker worden getekend.Tip: Knip eerst alleen het deel uit volumeversteviging uit. Strijk dit vervolgens aan de verkeerde kant op de voeringstof om deze als “naaisjabloon” te gebruiken: rijg de buitenstof op de voering met de goede kanten op elkaar en naai precies langs de rand van de versteviging. Pas dan het stuk stof rondom uitknippen met 1 cm naadtoeslag, dit bij de sterkere rondingen terugknippen tot 0,5 cm en knipjes maken.
 2. Strijk de volumeversteviging vanaf de verkeerde kant op de voering met rondom 1 cm naadtoeslag.
 3. Leg het buitenste deel op het voeringstuk met de goede kanten op elkaar. Naai de stukken aan elkaar vanaf de voeringzijde helemaal rondom. Laat alleen de keeropening open.
 4. Knip de naadtoeslag terug tot 0,5 cm bij de rondingen en knip schuin af bij de hoeken.
 5. Keer het kokerdeel om door de keeropening. Vorm en strijk vervolgens voorzichtig de randen. Vouw de naadtoeslag bij de opening naar binnen en rijg de randen rondom.
 6. Naai de bovenste en onderste delen van de hoes tot aan de markeringen (de boven- en onderdraad moeten overeenkomen met de buitenstof en voering). Hiermee sluit je ook de keeropening.
 7. Naai decoratieve naden op de koker met (extra sterke) draad in dezelfde kleur als de voering (bijvoorbeeld een driedubbele rechte steek in de lengterichting in het midden).
 8. Markeer de posities voor de drukknoop en bevestig deze volgens de instructies van de fabrikant.
 9. Vouw het onderste deel van het hoesje omhoog en stik de zijranden vanaf de rechterkant aan elkaar. Sluit de zijnaden met draad van een bijpassende kleur en verstevig het begin en einde van de naad extra door heen en weer te naaien.
Boekomslag Feste Stoffe

Stevige naaiprojecten

Nog veel meer patronen vind je in het boek "Feste Stoffe - 20 starke Nähprojekte" van Laura Sinikka Wilhelm, Fotografie © Tobias Wilhelm

Top categorieën voor accessoires