Vliegengordijn zelf maken

Eenvoudig
Vliegengordijn zelf maken

Beschrijving

Vliegengordijnen hoeven echt niet lelijk of saai te zijn! In deze tutorial laten we je zien hoe je met kleine voorwerpen een wel heel uniek vliegengordijn zelf kunt maken. We hebben in ons voorbeeld gebruik gemaakt van verschillende knopen, parels, letterparels en zelfs rietjes. Misschien heb jij nog wel ontzettend veel knopen rondslingeren die je waarschijnlijk nooit zal gebruiken of andere fournituren, zoals kralen, parels of pompons die je aan een nylondraad kunt rijgen. Wees vooral creatief en bedenk wat je nog meer kunt toevoegen aan jouw vliegengordijn.

Daneben benötigst du:

  • Strohhalme
  • 1 Holzstange
  • 2 Ringschraubem

Hoeveel heb je van alles nodig?

Je kunt het vliegengordijn helemaal naar wens maken en daarom ook zelf kiezen hoeveel knopen, parels of andere voorwerpen je wilt gebruiken. Om een beetje een inschatting te kunnen maken, hier wat gegevens van het vliegengordijn uit het voorbeeld. Dit gordijn heeft een breedte van 86 cm en bevat 24 lijnen met een lengte van 124 cm. Het aantal knopen per lijn heb ik erg gevarieerd. Een aantal lijnen bevatten bijna 50 knopen en sommigen ook nog geen 20. Hier zijn dan weer meer parels en rietjes toegevoegd. Wil je echt een vol gordijn met vele knopen? Ga dan zeker uit van 40 knopen per lijn bij een lengte van rond de 120 cm. Kortom, je hebt wel een hoop knopen nodig wanneer je het gordijn voornamelijk uit knopen wilt maken. Daarom heb ik veel afgewisseld met rietjes. Online zijn meerdere pakketjes met rietjes te vinden en te bestellen in de meest diverse kleuren en prints. Je zou ook kunnen kiezen voor rietjes uit bamboe en deze in kleinere stukken snijden of zagen.

Dit vliegengordijn kun je natuurlijk helemaal zo maken als je wilt. Daarom vind je hieronder geen stap voor stap tutorial, maar wel meerdere tips voor het maken van jouw eigen variant van een vliegengordijn!

Lat klaarmaken
1/7

Lat klaarmaken

Zaag eerst jouw lat in de gewenste lengte. Maak deze net even breder dan het raam, zodat de lat aan beide kanten nog een paar centimeter uitsteekt. Vervolgens bevestig je de schroefoogjes links en rechts van het midden (afstand afhankelijk van de lengte van jouw lat). Je kunt eerst met een spijker en een hamer een klein gaatje maken op de plek waar de schroef moet komen en daarna het schroefoogje erin draaien. Tip: Gebruik een schroevendraaier om de schroefoogjes eenvoudiger in de lat te schroeven.

Beginnen met aanrijgen
2/7

Beginnen met aanrijgen

Neem een stuk nylondraad en knip hierbij zeker zo`n 30 cm extra af, zodat je genoeg over hebt na het maken van diverse knopen en je na het afronden nog een lus kunt maken voor het ophangen van de gemaakte lijn. Begin eerst met een wat zwaarder voorwerp, bijvoorbeeld een wat zwaardere knoop. Maak aan de achterkant van de knoop en strakke, dubbele knoop zodat de knoop straks recht blijft hangen.

Knopen aanrijgen
3/7

Knopen aanrijgen

Haal het nylondraad eerst van achter naar voren door een knoopsgat en vervolgens weer door een ander knoopsgat naar achteren. Vervolgens maak je een knoopje aan de achterkant. Heb je een knoop met boven- en onderkant? Zorg er dan voor dat de knoop eers met het doorhalen van het nylondraad op de kop ligt. Bij het maken van een knoopje, draait de knoop een halve slag en hangt deze weer met de bovenkant naar boven.

Rietjes toevoegen
4/7

Rietjes toevoegen

Bij het gebruik van rietjes, knip je eerst de rietjes in ongeveer 4 a 5 stukken, zodat de stukken niet te lang zijn. Voordat je een stuk rietje aan het nylondraad rijgt, kun je het beste eerst een parel toevoegen en vervolgens het rietje daarboven plaatsen. Zo kun je steeds een stuk rietje en een parel of kleine kraal afwisselen. Door steeds af te wisselen, vallen de voorwerpen mooier op elkaar en lijkt dit straks mooier zodra je het vliegengordijn ophangt.

5/7

Gebruik je letterparels? Kies een thema

Voor dit vliegengordijn heb ik, heel toepasselijk, allemaal woorden en korte zinnen gekozen romdom het thema vliegen en insecten. Je kunt hier natuurlijk helemaal je eigen ding van maken en bijv leuke motto's of quotes toevoegen. Ik zou zeggen: wees lekker creatief!

Lijnen aan de lat bevestigen
6/7

Lijnen aan de lat bevestigen

Ik heb alle lijnen eenvoudig met een driedubbele knoop om in het nylondraad om de lat bevestigd. Je kunt er ook voor kiezen de lijnen met kleine spijkertjes aan de lat te bevestigen. Het spijkertje komt dan in een knoopsgat van de bovenste knoop. Je kunt het beste wel eerst de lijnen allemaal met lussen bevestigen en pas wanneer je alle lijnen hebt, beginnen met spijkertjes slaan. Zo kun je eerst nog de juiste plaats voor alle lijnen bepalen. Wil je dat het gordijn echt goed tegen vliegen werkt? Dan plaats je de lijnen heel dicht op elkaar en heb je ook meer lijnen nodig. Is het voor jou meer ter decoratie? Dan kun je de lijnen wat verder van elkaar af plaatsen.

Ophangen maar!
7/7

Ophangen maar!

Heb je al jouw lijnen klaar en aan de lat bevestigd? Dan kun je het vliegengordijn ophangen. Kijk hem shinen!!