Afstofhandschoen naaien

Eenvoudig
Afstofhandschoen uit fleece

Beschrijving

Wegwerp stofdoekjes of ´dusters´ zijn geheel onnodig met deze handige wasbare afstofhandschoen! Een fleecestof is uitermate goed geschikt voor het maken van afstofdoekjes of deze handschoen om stof en haren mee te verwijderen. Na gebruik even de handschoen buiten uitschudden en vervolgens kan jij in de was. Zo´n handschoen is niet alleen veel duurzamer omdat je hem kunt wassen en daardoor opnieuw kunt gebruiken, maar het ziet er natuurlijk ook veel leuker uit dan zo`n wegwerpdoekje. Ook vind ik een handschoen fijner werken bij het wegwissen van stof, maar dat is misschien voor iedereen weer anders. Hieronder laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig een afstofhandschoen naait. Je kunt er natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven door een andere stof te kiezen, misschien wel motief. Dat maakt het schoonmaken net weer een stukje leuker!

Dit heb je nodig:

Naaigaren
Naaigaren in een bijpassende kleur Nähgarn
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden
Handschoen tekenen
1/4

Handschoen tekenen

Leg de stof dubbelgevouwen voor je neer en leg je hand op de stof, net zoals op de foto. Vervolgens teken je met een stofmarkeerder een want om de contouren van jouw hand (= één deel voor je vingers en een stuk voor je duim). Dit steekt echt niet heel nauw, maar houd in ieder geval wel romdom ruimte vrij voor de naadtoeslag, zodat de handschoen straks wel past. Heb je een fleecestof met stretch? Leg de stof dan zo neer dat jouw handschoen rekt in de breedte, zodat hij straks bij de pols mooi aansluit. Heb je een stof zonder stretch? Houd dan enkele centimeters extra aan qua breedte aan de onderkant om te voorkomen dat je hand straks niet door de opening past.

Delen aan elkaar stikken
2/4

Delen aan elkaar stikken

Speld de stoflagen net binnen de gemaakte lijnen aan elkaar. Knip de handschoen uit en stik de lagen op voetjesbreedte aan elkaar. Alleen de rechte kant aan de onderkant van de handschoen houd je open. Bij een fleecestof die niet uitrafelt kun je een rechte steek gebruiken en bij een stretchstof gebruik je een kleine zigzag- of stretchsteek. Maak vervolgens knipjes in de naadtoeslag bij de rondingen, tot aan de naad en keer de handschoen om.

Onderrand stikken
3/4

Onderrand stikken

Sla de onderrand ongeveer 1,5 cm om naar binnen en speld deze vast. Vervolgens naai je de rand met een zigzagsteek rondom vast.

Aan de slag!
4/4

Aan de slag!

Even passen en je bent klaar om te poetsen! Tipje: Je kunt deze handschoen ook maken van badstof om te gebruiken als douchehandschoen! Werk hierbij wel de randen af met een overlocksteek of zigzagsteek om te voorkomen dat de stof gaat rafelen.