Actuele aanbiedingen en tips uit de stofwereld!

Ribcord

Vaste ribstoffen maken van jouw naai-ideeën stevige kledingstukken voor jong en oud en voor groot en klein. De keuze bij stoffen.net is reusachtig: van stretch rib tot brede rib en van fijnrib tot bedrukte rib.

» Meer informatie over onze Ribcord

Kleur
 
 • beige
 • blauw
 • bruin
 • geel
 • grijs
 • groen
 • oranje
 • rood
 • roze
 • turkoois
 • violet
 • wit
 • zwart

Toepassen
x
Materiaal
 

Toepassen
x
Gebruik
 

Toepassen
x
Motief
 

Toepassen
x

Kies alsjeblieft één variant

Close

Materiaal: Ribstoffen zijn veelzijdig te gebruiken: grove uitvoeringen worden graag voor vesten, jassen, broeken of gildekleding gebruikt, fijne uitvoeringen zijn vooral geschikt voor rokken, jurken en blouses. Rib kenmerkt zich door een fluweelachtige, verticale ribstructuur. Daarbij wordt volgens het aantal ribben per 10 cm onderscheid gemaakt: de meest gangbare zijn bijv. fijnrib (> 40 ribben) en brede rib (10 tot 25 ribben). Er zijn verdere varianten als kabelrib (< 10 ribben), Genuarib/Manchester (25 tot 40 ribben) of babyrib (tot aan 50 ribben), maar die komen minder voor. De eigenschappen van rib zijn zo veelzijdig als de doeleinden, waarvoor je rib kunt gebruiken: rib is sterk en relatief ongevoelig voor vuiltjes, hij kan lang mee, is huidvriendelijk en heeft een relatief hoog gewicht. Vaak wordt rib van katoen gemaakt, maar er is ook rib van katoen-/polyestermix of katoen-/elasthaanmix, dan is hij rekbaar (stretchrib). Naast effen kwaliteiten worden ook steeds geborduurde of bedrukte varianten aangeboden.

 

Geschiedenis van ribstoffen: Rib wordt ook wel cord genoemd. De precieze herkomst van deze benaming is onbekend. Er zijn twee theorieën hierover: enerzijds leidt men het begrip af van het Franse begrip "cord du roy", wat "stof van de koning" betekent. Anderzijds denkt men aan het Engelse "cord", dat "snoer" betekent. Cord werd in de 18e eeuw in de Engelse stad Manchester ontwikkeld en zo werd lange tijd het begrip "Manchester" voor cord gebruikt. In die tijd was de stof niet alleen sterk en verwarmend, maar ook tamelijk voordelig, zodat eerst overwegend werkers en mensen uit de onderste lagen van de bevolking kleding van cord droegen. Later werden ook schooluniformen van dit materiaal gemaakt. In Duitsland werd rib voor wandel- en gildekleding ontdekt. In jaren '70 werden ribstoffen voor de populaire broeken met wijde pijpen gebruikt. Ook voor de zogenaamde rijbroeken, die volgens een nauw aansluitende pasvorm gemaakt werden, is rib eveneens geschikt - vroeger én nu.

 

Onderhoudtips voor ribstoffen: Kinderkleding onder andere van rib dient bij lage temperaturen gewassen te worden. Sterk uitwringen kan beter vermeden worden, omdat anders kreukels en vouwen ontstaan. Het materiaal mag gestreken worden, maar alleen bij lage temperaturen. Het gebruik van een droger is daarom niet aan te bevelen. Je kunt kleding van rib beter op een kleerhanger of links om liggend laten drogen. Eigenlijk is chemische reiniging van rib het meest geschikt - wat bij kostuums, blazers of colberts sowieso raadzaam is.

 

Tips voor de verwerking van ribstoffen: Ribstoffen zijn eenvoudig te verwerken en kunnen doorgaans ook door beginnelingen worden uitgeprobeerd. Bij het op maat knippen en naaien is het wel van belang op de draadrichting te letten: in en tegen de draadrichting voelt het weefsel anders aan. Het verschil in glans en kleur zie je aan het eind heel duidelijk en daarom is het belangrijk zorgvuldig te zijn. Alle delen van de pasvorm dien je daarom netjes in dezelfde draadrichting te leggen en zo ook te knippen. Gebruik voor ribstoffen zonder elasthaanaandeel een Universal Naaimachinenaald, voor materialen met elasthaanaandeel een stretchnaald. De naaldsterkte moet bij 80 tot 100 liggen. De steeklengte kan tussen 2,5 mm tot 3 mm variëren.